Ustavni sodniki razveljavili prvo pravnomočno sodbo proti Sanaderju.

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Ustavni sodniki razveljavili prvo pravnomočno sodbo proti Ivu Sanaderju v primerih Hypo in Ina-Mol. Nekdanji hrvaški premier kljub temu ostaja za zapahi.
Oglej si celoten članek

Nekdanji hrvaški premier in predsednik HDZ  Ivo Sanader se je na ustavno sodišče pritožil po pravnomočni sodbi zaradi domnevne kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Njegovi odvetniki so v pritožbi poudarili, da je šlo za kršitve kazenskega postopka ter za napačne ali nepopolne ugotovitve dejstev.

Ustavno sodišče je danes pojasnilo, da v svoji odločitvi po pritožbi Sanaderjevih odvetnikov niso odločali, ali je nekoč najmočnejši politik na Hrvaškem odgovoren za vojno dobičkarstvo in sprejemanje podkupnine, zaradi katerih je bil pravnomočno obsojen. Kot so zapisali, so obravnavali, ali je bila med postopkom spoštovana zakonodaja in ali je bila sodba v skladu s hrvaško ustavo in konvencijo o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter ali je bil Sanader deležen pravičnega sojenja in vseh mehanizmov pravne zaščite.

Osem let zapora zaradi korupcije

Sanader je bil v združenih korupcijskih primerih Hypo in Ina-Mol na prvi stopnji novembra 2012 obsojen na deset let zapora zaradi korupcije in vojnega dobičkarstva v postopku, ki ga je vodil sodnik Ivan Turudić, ki je medtem izbran za predsednika zagrebškega županijskega sodišča in je večkrat v javnosti kazal svoje politične ambicije in simpatije do HDZ.

Hrvaško vrhovno sodišče je junija lani omililo prvostopenjsko sodbo in Sanaderja obsodilo na osem let in šest mesecev zapora.

V primeru Hypo banke je bil Sanader spoznan za krivega prejetja pol milijona evrov nezakonite provizije pri sklenitvi pogodbe z avstrijsko banko Hypo Alpe Adria o posojilu za hrvaško zunanje ministrstvo sredi 90. let prejšnjega stoletja. Sanader je kot takratni pomočnik zunanjega ministra izkoristil stanje, ko je bila Hrvaška v vojni.

To je bila prva izmed šestih obtožnic za korupcijo proti Sanaderju, ki so jo potem združili z obtožbami o prejetju desetih milijonov evrov nezakonite provizije od madžarske naftne družbe Mol. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.