V Beogradu na ulicah tudi vojska

Foto: Twitter Parada ponosa Beograd 2014 Foto: Twitter Parada ponosa Beograd 2014 Foto: Twitter Parada ponosa Beograd 2014 Foto: Twitter Parada ponosa Beograd 2014 Foto: Twitter Parada ponosa Beograd 2014 Foto: Twitter Parada ponosa Beograd 2014 Foto: Twitter Parada ponosa Beograd 2014
V Beogradu so nekaj minut po poltretji zaključili s Parado ponosa. Po poročanju tamkajšnjih medijev je minila relativno mirno, povsem brez incidentov pa vendarle ni šlo. Med pretepenimi tudi brat premierja Vučića.
Oglej si celoten članek

Parada ponosa je po poročanju beograjskih medijev bolj ali manj varno prispela do beograjske skupščine, oblasti pa so vendarle zabeležile nekaj incidentov; huligani so tako zažgali avtobus v Južnem bulevaru, molotovke so metali na nek drug avtobus, metali so dimne bombe. Napadli so zgradbo B92 in 30 policiste, ki so varovali stavbo. Vanje so metali dimne bombe in ostala pirotehnična sredstva ter kamenje, pri čemer je bil eden izmed policistov poškodovan. Okrog stavbe se je valil gost dim, huligani so se po napadu razbežali, policisti niso uspeli prijeti nikogar izmed njih. Vsega skupaj je sicer prijetih več kot 50 izgrednikov. Po koncu parade je prišlo do spopada policistov in nekaj deset huligani, ki so se spopadli pred Hramom Svetega Save.

Parado je pred skupščino s svojim govorom zaključil Boban Stojanović, eden od organizatorjev shoda, ki je ocenil, da je situacijo pod kontrolo in da večjih varnostnih rizkov ni. Udeležencem parade je poudaril, da je strah pred napadalci odveč, saj jih bo policija odvedla tja, kamor sodijo. Parado je sklenil s poljubom svojemu partnerju, s katerim je v vezi že 10 let. "Vidite, da to ni nič strašnega," je komentiral.

Napad na premierjevega brata

Kot poročajo beograjski mediji, so pripadniki Žandarmerije iz Niša pretepli brata premierja Aleksandra Vučića, Andreja. Skupaj s svojimi varnostniki, ki so mu dodeljeni kot članu družine premierja, se ni udeleževal parade ponosa. Streljaj iz centra so ga pripadniki Žandarmerije želeli legitimirati. Kot pišejo beograjski portali je pri tem prišlo do nervoze, o kateri kaj več znanega še ni. Andrej Vučić se na svojega brata ni skliceval. "Pustite me, da grem mimo, nimam nobene namere kogar koli ogrožati," naj bi rekel premierjev brat. Kakšne poškodbe je dobil v pretepu, še ni znano.

Premier Vučić je na popoldanski tiskovni konferenci potrdil, da so se pripadniki Žandarmerije spravili na njegovega brata, poleg njega pa še na dva varnostnika, ki naj bi ga varovala. "Pretepli so mi brata, ki ga imam najraje na svetu. To je težak dan za mojo družino," je povedal na popoldanski tiskovni konferenci in dodal, da se je brat Andrej domov vrnil krvav, pišejo beograjski portali. "Prišlo je do prekoračitve pooblastil, ljudje, ki so mi pretepli brata, so se že opravičili."

Vučić se je sicer pohvalno izrazil na račun letošnje parade, češ da v mestu "ni niti enega razbitega stekla". Po neuradnih navedbah je na ulicah Beograda za varnost skrbelo okoli 7000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil.

Pred štirimi leti 150 ranjenih

Parada ponosa, ki jo organizira skupnost istospolno usmerjenih, je bila danes v srbski prestolnici prvič po štirih letih. Varnostno tveganje je bilo ocenjeno kot veliko, oblasti pa so preventivno prepovedale nedeljske nogometne tekme.

Na prvi paradi ponosa v Beogradu leta 2010 so se spopadli policisti in nasprotniki parade. Ranjenih je bilo več kot 150 ljudi. Srbske oblasti so zato prepovedale vse naslednje parade ponosa, do letos.

Pred dvema tednoma so v središču Beograda grdo pretepli nemškega gejevskega aktivista, ki je moral zaradi hudih poškodb glave več dni ostato v bolnišnici.

Parade naj bi se sicer v znak podpore udeležili tudi nekateri člani srbske vlade. Proti paradi se je izrekel tudi vrh srbske pravoslavne cerkve. Patriarh Irenej je parado homoseksualcev označil za "nemoralno"
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 08:02 29. September 2014.

    Dokler so te parade organizirane zato, da praktično ponižujejo povprečne ljudi (torej "normalne", hetero spolno usmerjeno) in poveličujejo istospolno usmerjene, …

  • mph
    17:04 28. September 2014.

    Glede tega pa se povsem strinjam s tabo. Dostikrat so te "parade" kot en sadomazo karneval, da pri ljudeh ustvari …

  • 15:56 28. September 2014.

    Pač, volilna baza stranke SDS....amebe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.