V BiH prijeli nevarnega pripadnika IS

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Mejna policija v Bosni in Hercegovini je včeraj prijela radikalnega islamista Enesa Mešića, o katerem lokalni mediji poročajo, da je bil pripadnik Islamske države, ki se je skušal zopet priključiti borcem IS. Slednjo naj bi po mnenju francoskih preiskovalcev podpiral tudi Lafarge.
Oglej si celoten članek

Na območju kraja Rudog je bila prijeta oseba, ki je skušala prečkati mejo s Srbijo, nato pa je bila predana v pristojnost državne policije Agencije za zaščito, je potrdila predstavnica Mejne policije BiH Sanela Dujković. Osebnih podatkov policisti niso navajali, potrdili pa so, da gre za osebo, ki je bila na popisu tistih, ki so pod nadzorom policije.

Mediji v Bosni in Hercegovini navajajo, da je bil prijet Enes Mešić, ki je bil oktobra lani obsojen na tri leta zapora zaradi sodelovanja z Islamsko državo. Kazen še ni pravnomočna.

Policisti so pri njem včeraj našli pet tisoč evrov; ker obstaja utemeljen sum, da se je ponovno skušal prebiti do bojišč, ga je policija priprla. Mešić sicer živi v zaprti salafijski skupnosti v Gornji Dubnici. V Bosni in Hercegovini že leta velja za enega najbolj radikalnih pripadnikov salafističnega gibanja v državi.

Lafarge financiral IS?

Francija je medtem prejšnji teden sprožila sodno preiskavo suma, da je največji svetovni proizvajalec cementa, švicarsko-francoski LafargeHolcim, neposredno financiral skrajno skupino Islamska država (IS) v Siriji. S tem naj bi omogočili delovanje svoje tovarne cementa v Siriji, je po pisanju STA sporočilo francosko tožilstvo.

Preiskavo bodo vodili trije sodniki, eden s področja boja proti terorizmu in dva s področja financ. Preiskovali bodo morebitno "financiranje teroristične skupine" in "ogrožanje življenj" v Siriji.

Podjetje je medtem sporočilo, da bodo sodelovali v preiskavi, vendar pa tožilstvo zaenkrat še ni vzpostavilo stika z njimi. Francoska vlada je septembra lani proti Lafargu vložila obtožnico zaradi kupovanja nafte za tovarno v Džalabiji, kar bi bilo v nasprotju s sankcijami Evropske unije proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, šo poroča STA.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:00 14. Junij 2017.

    Počasi toda vztrajno curljajo informacije o evropski vpletenosti v ISAF!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.