V Bosni vre

Foto: Reuters Tuzla nemiri protesti policija protestniki Foto: Reuters Tuzla nemiri protesti policija protestniki Foto: Reuters Tuzla nemiri protesti policija protestniki
Razmere v mestih po Bosni in Hercegovini se po nasilnih protestih umirjajo. Na ulicah v Sarajevu so posredovale protiteroristične enote, protestniki so se začeli razhajati.
Oglej si celoten članek

Protesti nezadovoljnih državljanov, ki so po začetku v sredo danes dosegli vrhunec, so povzročili ogromno gmotno škodo, več kot 150 ljudi je bilo danes ranjenih. V državi, kjer brezposelnost dosega 44 odstotkov, so se državljani odpravili na ulice, da bi protestirali proti neučinkovitosti oblasti pri reševanju težkih ekonomskih razmer.

Proteste so v sredo v Tuzli zaradi slabega socialnega položaja začeli delavci propadlih privatiziranih podjetij, kasneje pa so se jim v številnih drugih mestih pridružili nezadovoljni državljani. Vrhunec so protesti dosegli danes, ko se je v več kot 20 mestih po državi zbralo več deset tisoč ljudi. Dan so zaznamovali spopadi s policijo in zažiganje vladnih stavb.

Protestniki netili požare

V Sarajevu so se protesti sprevrgli v nasilje zgodaj popoldne, ko so zamaskirani napadalci vdrli v preddverje stavbe kantonalne vlade in zanetili požar. Po silovitih spopadih s policijo, ki je uporabila gumijaste naboje in solzivec, so vdrli še v poslopje predsedstva BiH in še tam zanetili požar.

Protiteroristična enota policije je v prestolnici države posredovala v zgodnjih večernih urah, da bi pomagala pri ustavitvi nasilnih protestov v središču mesta ter gasilcem omogočila dostop do gorečih zgradb, v katerih so napadalci uničevali tudi notranjost.

Tudi v Tuzli se je vnovič zbralo več kot 10.000 protestnikov, ki so prav tako zažgali stavbo kantonalne vlade in skozi okna metali pohištvo in druge predmete. Približno 3000 jeznih državljanov je zasedlo tudi ulice Zenice, kjer je bil sedež kantonalne vlade prav tako tarča napada. Protesti so med drugim potekali še v Mostarju, Bihaću, Jajcu in Banji Luki.

Med ranjenimi večinoma policisti

Vsega skupaj je bilo v spopadih med policijo in protestniki danes ranjenih več kot 150 ljudi, od tega več kot 100 v Sarajevu, večina policistov. V Zenici je bilo po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena ranjenih več kot 50 ljudi, tudi novinarska ekipa nacionalne televizije, nekaj več kot 10 pa še v Tuzli.

Zahtevajo odstop oblasti

Protestniki so zahtevali odstop lokalnih in regionalnih oblasti, ki jih krivijo za dve desetletji političnega zastoja, ki je ohromil tudi gospodarstvo v državi. Danes sta že odstopila premier vlade v Tuzli Sead Čaušević ter premier kantonalne vlade v Zenici Munib Husejnagić s celotno ministrsko ekipo.

Predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić je opozoril, da so problemi, zaradi katerih ljudje protestirajo, dolgoletni in da so sedaj zgolj eskalirali. Napovedal je, da bo zaradi razmer predlagal sklic predsedstva BiH, zanikal pa možnost, da bi na ulice poslali vojsko. Tudi predsednik Federacije BiH Živko Budimir je menil, da se socialni upor v BiH čuti že leta, samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo izbruhnil. Pozval je k mirnim protestom.

Pozivi k izogibanju nasilju

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko je poudaril, da je treba jasno povedati, kaj so mirni protesti, na katerih ljudje uresničujejo temeljno človekovo pravico do izražanja mnenja, da pa ne razume požiganja poslopij in uničevanja lastnine.

Evropska komisija je pozvala udeležence protestov, naj se izogibajo nasilju in z dialogom rešijo probleme.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 01:48 8. Februar 2014.

    10 let so se rojevali tajkuni, pa ni noben pisnil... tu so posledice tega

  • 19:15 7. Februar 2014.

    Pri nas do tega nebo prišlo! Pri njih so se vsi (hrvati,srbi,bošnjaki) zbrali in stopili skupaj proti oblasti, pri nas …

  • 17:26 7. Februar 2014.

    Evo počas se premika tudi na Balkanu, se prav ne bo dolgo ko bo pri nas.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.