V cerkvi zgorelo 30 Kenijcev

Foto: Žurnal24 Kenijo so pretresli najhujši poulični izgredi po letu 1982.
Število žrtev pouličnih izgredov po predsedniških volitvah narašča, na zahodu države je zagorelo v neki cerkvi, v katero se je pred nasiljem zateklo kakih 400 ljudi.
Oglej si celoten članek

Kenijo so tudi minulo noč pretresali izgredi in medetnični spopadi, ki v državi divjajo že vse od četrtkovih predsedniških volitev, na katerih je vnovič zmagal dosedanji predsednik Mwai Kibaki. Skupaj je umrlo že kakih 300 ljudi.

Samo v mrtvašnice v tretje največje kenijsko mesti Kisumi, ki velja za utrdbo opozicijskega voditelja Raile Odinge, so po navedbah bolnišničnih virov v noči na torek pripeljali 48 trupel, med njimi trupla treh otrok.

Iz Eldoreta poročajo o požaru v cerkvi, v katero se je pred nasiljem zateklo kakih 400 ljudi. Pri tem je umrlo najmanj 30 ljudi, še več pa jih je bilo ranjenih. O smrtnih žrtvah nočnega nasilja poročajo tudi iz drugih mest po državi.

Policijska ura
Zaradi novega nasilja so oblasti v Kisumiju od 6. do 18. ure po lokalnem času uvedle policijsko uro, policija pa je dobila navodilo, da strelja na vsakogar, ki je ne bo spoštoval.

Številne države in mednarodne organizacije so izrazile zaskrbljenost, svojim državljanom pa odsvetovale potovanja v Kenijo. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je prebivalce in varnostne sile pozval k miru, politične stranke in voditelje pa, naj razhajanja rešijo po mirni poti z dialogom ter obstoječimi zakonskimi določili in procedurami.

Organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International si medtem prizadeva za je neodvisno preiskavo pobojev civilistov v najhujših izgredih v državi po spodletelem poskusu državnega udara v Keniji leta 1982.

Volilne nepravilnosti
Opazovalci Evropske unije menijo, da kenijski volilni komisiji ni uspelo zagotoviti mednarodnih standardov in verodostojnosti volitev. „ Preštevanje glasov ni bilo transparentno, kar zbuja dvome v točnost izidov volitev,“ so sporočili v izjavi za javnost. Glede na njihove podatke vsaj v dveh okrožjih (Molo in Kieni) volilni izidi niso ustrezali številu volilnih listkov.

Kibaki in Odinga sta bila očitna favorita četrtkovih volitev, vendar pa je Odinga pred dosedanjim predsednikom vodil tako v javnomnenjskih raziskavah pred volitvami kot tudi v projekcijah, objavljenih po zaprtju volišč. Vodil je tudi po preštetju velikega dela glasovnic, dokler ga na koncu ni z dobrimi 200.000 glasovi prednosti premagal Kibaki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.