V Clevelandu na republikanski konvenciji tudi Janez Janša

Foto: EPA
Foto: EPA
Melania Trump ni bila edina predstavnica Slovenije na nacionalni konvenciji republikanske stranke v Clevelandu, saj se je je udeležil tudi predsednik stranke SDS Janez Janša, ki je v Clevelandu obiskal slovensko skupnost, uradno pa bil na sestanku izvršnega odbora Mednarodne demokratske zveze (IDU).
Oglej si celoten članek

Republikanska stranka je konservativna stranka in konvencija je priložnost za srečanja z enakomislečimi politiki iz vsega sveta.

Podobno bodo počeli tudi predstavniki bolj levih strank in zvez prihodnji teden na demokratski konvenciji v Philadelphii, za zdaj pa še ni znano, ali bo tam tudi kdo iz Slovenije razen novinarjev.

Mednarodni republikanski inštitut (IRI), ki si od leta 1983 prizadeva za širjenju svobode in demokracije po svetu s pomočjo političnim strankam, je imel prav tako konferenco, na katero je celo prišel guverner Ohia John Kasich, ki se otepa udeležbe na republikanski konvenciji, ker se mu Donald Trump ne zdi niti najmanj ustrezen kandidat.

Janša je po izjavah ameriških Slovencev obiskal cerkev St. Mary's in jim govoril o političnem dogajanju pred in po osamosvojitvi države, vsi skupaj pa so se spomnili njegovega uradnega obiska, ko je bil premier leta 2004, ko ga je v Beli hiši sprejel tudi takratni predsednik ZDA George Bush mlajši.

Trump: Sprejel predsedniško nominacijo

Newyorški milijarder Donald Trump je sicer po skoraj tednu dni govorov na nacionalni konvenciji stranke v Clevelandu sprejel predsedniško nominacijo republikancev in napovedal osvojitev Bele hiše z zmago proti demokratki Hillary Clinton. Vendar pa je razočaral z govorom, v katerem je ponovil vse, kar je že povedal med kampanjo. 

"S ponižnostjo in hvaležnostjo sprejemam vašo nominacijo za predsednika ZDA," je dejal Trump, ki je prišel na oder ozaljšan z velikim napisom "Trump" na zlatem ozadju.

Dima, glasne glasbe in svetlobe kot v ponedeljek, ko je napovedal soprogo Melanio Trump, ni bilo, prišla pa je Melania, ki je po zapletu v zvezi z njenim govorom dva dni ni bilo na spregled.

Po Trumpovih besedah bodo republikanci točili čistega vina, tisti, ki pa želijo poslušati medijske in druge laži, pa naj gredo v Philadelphio, kjer bo prihodnji teden nacionalna konvencija demokratske stranke.

To bo uresničil, če bo izvoljen

Uvodoma je napovedal, da bo Amerika pod njim polna sočutja, obenem pa tudi polna zakona in reda ter manj politično korektna. Njegov nastop je bil malce drugačen, ker je bral s telepromterja, kar ni v njegovi navadi. Zdelo se je, kot da le izpadi protestnikov v dvorani ustvarjajo nekaj navdušenja, ker je imela množica razlog za vzklikanje "USA, USA, USA".

Nato je začel s "točenjem čistega vina" ter navedel vrsto "katastrofalnih" odločitev predsednika Baracka Obame, ki jih bo nadaljevala Hillary Clinton. Delegati tega niso smeli storiti, vendar pa so novinarji v konvencijskem centru začeli zapuščati dogodek še pred koncem. Deloval je utrujeno, množica v dvorani pa skupaj z njim, čeprav se je trudil.

Napadel je predsednika Obamo, da je kriv za delitev Amerike po rasni pripadnosti, da je neodgovoren, država pa je zaradi tega manj varna. Zagotovil je, da bo zaposlil najboljše in najbolj pametne policiste in tožilce, da zatre nasilje nad policijo, saj je napad nanjo napad na vso Ameriko. Policija je potem odstranila žensko, ki je protestirala.

Ni pozabil niti na Clintonovo in čeprav je dejal, da je zagrešila grozljive zločine, prodajala ZDA tujim silam in v glavnem prinesla dediščino smrti, uničenja in šibkosti, ker je med drugim povzročila rast Islamske države, je Trump prekinil vzklike množice "Zapri jo, zapri jo" z umirjenim pozivom: "Premagajmo jo novembra".

Do konca govora je naštel vse, kar je narobe z Ameriko, in obljubil, da bo vse popravil, ker bo delal za vse Američane od jutra do večera. Vmes je nanizal vse, kar je govoril med kampanjo doslej.

Nezakoniti priseljenci so grožnja za ZDA, Kitajska jih prinaša okrog, mednarodni trgovinski sporazumi so slabi, sirskih beguncev ne bo v ZDA, mediji so pokvarjeni, Amerika bo velika in trdna, govora pa kar ni in ni bilo konca.

Ko ga je končal, pa so prišli na oder najprej Melania, nato njun sin Barron in potem otroci, ki jih je imel s prvima dvema ženama, podpredsedniški kandidat Mike Pence in njegova družina. Padli so tradicionalni baloni z vrha dvorane Quicken Loans, ki je gostila konvencijo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 22:51 24. Julij 2016.

    Vseeno pa smo Slovenci ponosni na to, da ne podpiramo nobenega diktatorja, pa naj se gre za Janšo, Erdogana ali …

  • 22:49 24. Julij 2016.

    Lopovi za lopove!

  • 22:21 24. Julij 2016.

    Lepo, da priznaš ! ;-)))

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.