V Egiptu prisegla začasna vlada

Foto: EPA
Foto: EPA
Posvetovanja s kandidati so trajala tri dni. V vladi so tudi tri ženske.
Oglej si celoten članek

V Egiptu je dva tedna po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija danes prisegla začasna vlada pod vodstvom premiera Hazema al Beblavija. Ta je vlado sestavil po tednu dni posvetovanj s kandidati. Vlada, v kateri ni noben minister povezan s katero od islamističnih strank, naj bi državo vodila do izvedbe volitev.

Minister tudi poveljnik vojske, ki je odstavila predsednika

Med drugim je položaj zunanjega ministra zasedel nekdanji veleposlanik v ZDA Nabil Fahmi, finančni resor pa bo vodil Ahmad Galal, ki je delal pri Svetovni banki. Mohamed Ibrahim bo kljub pozivom k zamenjavi obdržal položaj notranjega ministra, ki ga je zasedal že pod Mursijem. V vladi so tudi tri ženske.

Obrambni minister bo v skladu s predvidevanji še naprej poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah al Sisi, ki je odigral ključno vlogo pri odstavitvi Mursija. Poleg tega je zasedel tudi položaj namestnika premiera.

Spremembe v pol leta

Prisega nove vlade predstavlja enega od korakov v obdobju politične tranzicije, kot jo je predvidelo začasno predsedstvo. Poleg tega naj bi v roku šestih mesecev država dobila novo ustavo, izvedli bi parlamentarne volitve in na koncu še predsedniške. Te naj bi potekale v začetku prihodnjega leta.

Beblavi sicer ni izključil možnosti, da bi v vladi sodelovala tudi Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja Mursi, a je ta tovrstno sodelovanje zavrnila, češ da "ne sklepajo dogovorov s pučisti".

"Vlade ne priznavamo"

Po prisegi vlade je bratovščina že sporočila, da te ne priznava. "Ne priznavamo niti legitimnosti niti oblasti te vlade," je za AFP dejal tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine Gehad al Hadad.

Začasno predsedstvo sicer po eni strani poziva vse politične akterje, naj sodelujejo pri prizadevanjih za "narodno spravo", hkrati pa je sprožila številne postopke proti visokim predstavnikom Muslimanske bratovščine.

Nasilje na ulicah

Vse od začetka julija se napetosti med obema taboroma izražajo tudi na ulici, kjer večkrat prerastejo v nasilje. V njem je umrlo že več kot 100 ljudi, še piše AFP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.