V ekstremnih zimskih razmerah umrlo sedem migrantov

Foto: Epa
Foto: Epa
V nevarnem poskusu prečkanja Sredozemskega morja je danes umrlo sedem migrantov, je sporočil župan italijanskega otoka Lampedusa Toto Martello.
Oglej si celoten članek

Kljub zimskemu vremenu, ki je migrante nekoč odvračalo od poskusa prečkanja morja, se je letos na to pogosto smrtonosno pot podalo že več sto ljudi. Italijanske oblasti pričakujejo, da se bo število v prihodnje še povečalo.

Na čolnu, ki je v težkih zimskih razmerah odrinil z obale Libije, naj bi bilo 280 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Tri osebe so umrle med prečkanjem, še štiri, ki so utrpele hudo podhladitev, pa so umrle, ko jih je prestregla obalna straža in so jih prepeljali na otok," je dejal župan Lampeduse Toto Martello.

Migracijski projekt italijanskih evangeličanskih cerkev Sredozemsko upanje (Mediterranean Hope) je na Twitterju sporočil, da so bili migranti iz Bangladeša, Egipta, Malija in Sudana ter da so bili skoraj vsi v hudem stanju podhladitve. Po poročanju italijanskih medijev pa naj bi bile vse smrtne žrtve iz Bangladeša.

Foto: Epa migranti Italija Lampedusa

"Šokantno je, da italijanska vlada in Evropa še naprej molčita, tudi ob smrtnih primerih," je dejal Martello.

Po opravljenih testih na koronavirus so preživele namestili v zdravstvenem centru in močno prenatrpanem sprejemnem centru na majhnem otoku, ki sicer leži bližje Afriki kot Italiji.

Ni več razlike med poletjem in zimo

V centru, ki lahko sprejme 250 migrantov, je trenutno nastanjenih več kot 600 ljudi. Nekaj več kot 100 pa naj bi jih danes premestili na ladjo, zasidrano ob turistični točki Cala Pisana.

Medtem ko je leta 2020 v Italijo prispelo približno 34.000 migrantov, se je to število leta 2021 skoraj podvojilo na 64.500 ljudi. "To je postal stalen pojav. Ni več razlike med poletjem in zimo, ko običajno čolni niso prihajali," je dodal Martello. Kljub nizkim temperaturam in razburkanemu morju je ta mesec v Italijo doslej prispelo več kot 1750 ljudi, medtem ko jih je v enakem obdobju lani prispelo 379.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:22 27. Januar 2022.

    Ekstremna je naš zaveznik in sedewm problemov manj

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.