V Fukušimi bodo gojili riž

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Podjetje Jošinoja, ki je eden od največjih ponudnikov hitre prehrane, namerava v prefekturi Fukušima gojiti riž in zelenjavo. Medtem pa iz poškodovane nuklearke Fukušima Daiči spet uteka radioaktivna voda.
Oglej si celoten članek

Podjetje Jošinoja namerava skupaj z lokalnimi kmetovalci ustanoviti podjetje, ki se bo ukvarjalo z gojenjem riža, čebule in zelja na 4,3 hektarja velikem polju, 80 kilometrov od nuklearke. Družba namerava zgraditi tudi dodaten objekt za predelavo zelenjave, ki jo bodo uporabljali v svojih restavracijah po vsej državi.


"Prepričani smo, da bomo s to potezo podprli obnovo območja,"
so dejali predstavniki podjetja. Dodali so, da si bodo na tak način tudi zagotovili poceni sestavine za svoje jedi. Potrošniki se živil, pridelanih v Fukušimi, izogibajo, čeprav območij v širši okolici nuklearke radioaktivno sevanje ni prizadelo. V podjetju zato pojasnjujejo, da bodo uvedli stroge meritve radioaktivnega sevanja pridelane hrane.

Novo razlitje v Fukušimi

Težav z elektrarno Fukušima Daiči, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju marca 2011, še ni konec. Iz podjetja Tepco, ki upravlja objekt, so sporočili, da je prišlo do razlitja štirih ton radioaktivne vode, ki je najverjetneje kontaminirala prst in morebiti tudi podtalnico. Do izlitja je prišlo, ko so delavci prečrpavali deževnico iz betonskega žleba v prazen 12-tonski rezervoar, ki je stal na zemlji. "Voda sama je bila deževnica. A je padla na območje jedrske elektrarne Fukušima, zato bi lahko vsebovala radioaktivne snovi," je povedal predstavnik Tepca.

Tepco se dve leti in pol po dogodku še vedno sooča s težavami pri hlajenju poškodovanih reaktorjev. Načrta za odstranitev ogromnih količin kontaminirane vode, ki jo hranijo v več sto rezervoarjih pri elektrarni, še niso razkrili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • dd
    13:55 1. Oktober 2013.

    No super, vsi tisti ki se poslužujemo hitre prehrane, bomo zelo veseli, če nam dodatka radioaktivnosti ne bodo dodatno računali.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.