V Grčiji 48-urna stavka javnega sektorja

Foto: EPA
Foto: EPA
V Grčiji se bo danes začela 48-urna stavka javnega sektorja, ki jo je sklical sindikat Adedy. Zaposleni z njo izražajo nasprotovanje načrtom vlade, ki namerava do konca prihodnjega leta odpustiti 15 tisoč javnih uslužbencev.
Oglej si celoten članek

Grčija je julija pod pritiskom mednarodnih posojilodajalcev pristala, da bo do konca leta v tako imenovani program za mobilne rezerve umestila 25 tisoč javnih uslužbencev. Zaposleni bodo v tej shemi prejemali znižano plačo, dokler jim ne bodo našli drugega mesta v javni upravi. Če tega mesta zanje ne bo, bodo odpuščeni. Do konca leta 2014 naj bi brez dela tako ostalo 15 tisoč javnih uslužbencev.

Zaposlenim v javnem sektorju se bodo sicer v 48-urni stavki pridružili tudi predstavniki sindikatov zasebnega sektorja.

Stavkovni val

Grčija je v primežu stavkovnega vala že ves teden. Od ponedeljka stavkajo učitelji na gimnazijah, šolski hišniki ter zaposleni v pokojninskih in zdravstvenih skladih. V torek so se jim pridružili zdravniki v javnih bolnišnicah, ki so proti načrtovanemu združevanju bolnišnic. Že v torek so stavkali tudi odvetniki, ki nasprotujejo zmanjševanju svojih plač.

Zaprte so ostale tudi univerze, ki so zavrnile zahtevo vlade po posredovanju seznama imen kandidatov za umestitev v shemo prerazporeditev. Stavke spremljajo tudi protestni shodi.

Grčija je od leta 2010 odvisna od posojil Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada. V zameno za mednarodno pomoč je država pristala na vrsto bolečih ukrepov, med drugim na obsežno krčenje javnega sektorja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:30 19. September 2013.

    ...verjetno ostali državljani ne bodo opazili da stavkajo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.