V Italiji danes splošna stavka

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zaposleni v javnem prevozu po vsej Italiji bodo danes izpeljali splošno stavko. Stavka bo trajala 24 ur, prevozniki v avtobusnem prometu in na podzemnih železnicah pa bodo vožnje zagotavljali le ob prometnih konicah.
Oglej si celoten članek

Razlog za stavko tiči v že od leta 2007 neobnovljeni panožni kolektivni pogodbi. Sindikati, ki so stavko razglasili, poudarjajo, da sta gospodarska kriza in posledično vladno varčevanje v javnem prometu močno poslabšala delovne pogoje zaposlenih.

Številni prevozniki so bili prisiljeni zmanjšati število voženj, voznega parka jim ne uspe obnavljati in mnogi so že propadli.

Edino sredstvo, s katerim so si uspeli pri delodajalcih izpogajati ustrezne delovne pogoje, namreč kolektivna pogodba, pa je zapadlo že leta 2007. Od vlade pričakujejo, da se bo v pogovore vključila kot mediator.

Potniki bodo stavko po italijanskih mestih čutili različno. Večinoma bodo avtobusi in podzemne železnice ter tramvaji in na primer vodni taksiji v Benetkah stali med 8.30 in 15. ali 17. uro, nato pa znova od 20. ure do zaključka voznega reda.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.