V Italiji omejujejo pravico do splava

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Politična stranka Bratje Italije dodatno otežuje dostop do splava v italijanski deželi Marke, kjer vlada.
Oglej si celoten članek

V Italiji je bil splav legaliziran z referendumom leta 1978, ki je ukinil prepoved, ki jo je uvedel fašistični diktator Benito Mussolini. Čeprav je splav v Italiji legalen, veliko ginekologov ne želi opravljati tega posega zaradi ugovora vesti. Konzervativne vodje nekaterih italijanskih dežel v zadnjem letu še otežujejo dostop do splava, še posebej v regiji Marke, ki ji od septembra 2020 vlada neofašistična stranka Bratje Italije, poroča The Guardian. 

Vodja stranke Giorga Meloni, ki želi postati naslednja predsednica vlade, je opisala splav kot "poraz".

Foto: Profimedia Bratje Italije

Eden izmed prvih korakov regijskega odbora je bil odprava ukrepa ministrstva za zdravje, ki je dovolil, da lahko splave opravljajo tudi zdravstvene klinike in ne samo bolnišnice. Drugje po Italiji lahko splave opravljajo do devetega tedna nosečnosti, v deželi Marke pa le sedem tednov, poleg tega si mora ženska vzeti en teden časa za premislek, potem ko ji splav že odobrijo. "Včasih ženska  do petega ali šestega tedna ne ugotovi, da je noseča," opozarja političarka Demokratske stranke Manuela Bora.

Odbor, ki ga vodijo Bratje Italije, je predlagal, da bi aktivisti proti splavu lahko opravljali funkcijo družinskih svetovalcev, ki bi ženske poskusili prepričati, naj ne opravijo splava.

Nad splav so se Bratje Italiej med drugim spravili, ker želijo ustaviti upad rodnosti, ženskam pa tudi ponujajo denar, če obdržijo otroka. "Italijanska populacija upada. Ne pravim, da tujci ne bi smeli imeti otrok, vendar bi morali ustvariti boljše pogoje za Italijane, da imajo otroke," je povedal Carlo Ciccioli, vodja skupine Bratje Italije v odboru dežele Marke.

Začelo se je Začelo se je: Množične stavke zaradi inflacije Slovenija Policisti nad spolno nedotakljivost

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.