V Jadranskem morju našli eno najbolj strupenih živali

Foto: Profimedia Portugalska ladjica Foto: Profimedia Portugalska ladjica Foto: Profimedia Portugalska ladjica
V ožigalkah ima močan toksin, ki povzroči močne bolečine, vročico, šok ter težave z dihanjem.
Oglej si celoten članek

Italijanski mediji poročajo, da so na obali Puglie, med mestoma Pescara in Bari, našli Portugalsko ladijco, ki spada med zelo strupene ožigalkarje. Ta morski nevretenčar ima v ožigalkah močan toksin, ki lahko povzroči tudi smrt pri človeku. 

Portugalska ladijca, njeno znanstveno ime je Physalia physalis, živi na površini morja in doseže velikost od 28 do 30 centimetrov. Ker je atraktivna na pogled, privlači (zlasti mlade) kopalce.

Ribe zaradi njenega strupa poginejo, pri človeku pa povzroči močne bolečine, vročico, šok ter težave z dihanjem. Poročajo tudi o smrtnih primerih.

Foto: Profimedia Portugalska ladjica

Svet Invazija strupenih rib na Jadranu

Do sedaj so jo v Sredozemlju našli vzdolž španske obale, na poznani Costa del Slol, ob Malagi v Franciji ter tudi na vzhodni italijanski obali. 

Portugalska ladjica se sicer običajno pojavlja v toplih svetovnih morjih, zaradi globalnega segrevanja pa tropske invazivne vrste širijo tudi v druga morja. 

Pod vplivom procesa tropizacije, se Sredozemsko morje segreva, s čimer se v Jadranu povečuje tudi število tistih vrst rib, nekatere med njimi so strupene, ki imajo rade toplo morje

Foto: Profimedia Portugalska ladjica

dezurni@zurnal24.si



 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:51 25. September 2018.

    A lahko malo lektorirate to SKRPUCALO?! Puglia je Apulija, portugalska ladjica se piše z malo itd.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.