V kuvajtskem parlamentu prvič ženske

Foto: Žurnal24 V kuvajtski parlament so se prvič v zgodovini uspele uvrstiti ženske.
Na parlamentarnih volitvah v Kuvajtu so volivci prvič v zgodovini v tamkajšnji parlament izvolili ženske.
Oglej si celoten članek

Volivci so med 210 kandidati (med njimi je bilo 16 žensk)  za 50-članski parlament tako izvolili štiri ženske, kar je za to muslimansko državo zgodovinski dogodek. Nežnejši spol lahko sicer v Kuvajtu glasuje šele od leta 2005. Od takrat pa so volivci na volišča šli že trikrat, a šele to soboto so dovolj glasov zaupali tudi ženskam. Od 385.000 volivcev ima volilno pravico okoli 192 tisoč žensk.

Ženske lahko v Kuvajtu volijo od leta 2005. © AP

 
Tokratne volitve, ki so potekale v soboto, so bile že tretje od leta 2006. Marca jih je razpisal emir Sabah al-Ahmad Al-Sabah, ko je razpustil parlament zaradi nenehnih nesoglasij med vlado in poslanci. Kuvajtski parlament ima tako zakonodajno kot nadzorno oblast in lahko glasuje o nezaupnicah ministrov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.