V mislih imeli konec Tokia

Foto: EPA
Foto: EPA
Po lanski jedrski nesreči v Fukušimi se je japonska vlada pripravljala tudi na najbolj črne scenarije: razmišljali so tudi o možnosti vrste jedrskih eksplozij, ki bi uničile Tokio.
Oglej si celoten članek

Da so bile misli japonske vlade izjemno pesimistične, razkriva danes objavljeno poročilo neodvisne ekipe strokovnjakov. Do nesreče na nuklearki v Fukušimi je prišlo 11. marca lani po rušilnem potresu in cunamiju. 

Japonska vlada je v obdobju po jedrski katastrofi v Fukušimi pripravljala številne načrte za evakuacijo 13 milijonov prebivalcev japonske prestolnice, saj se je bala, da bodo Tokio prizadele posledice možnega niza eksplozij več reaktorjev ob japonski obali.

Hoteli stisniti rep med noge

Tepco, upravitelj nuklearke Fukušima, se je medtem pripravljal na popoln umik in evakuacijo vseh zaposlenih v elektrarni, še razkriva poročilo neodvisnih strokovnjakov.

Za to možnost se Tepco, ki z odborom strokovnjakov ni želel sodelovati, na koncu sicer ni odločil, temveč je izpolnil ukaz tedanjega japonskega premierja Naota Kana, ki je zahteval reševalna dela na elektrarni.

Zasluga za to, da razmere v Fukušimi niso popolnoma ušle izpod nadzora, kar bi za Japonsko imelo katastrofalne posledice, gre tako po mnenju strokovnjakov Kanovi vztrajnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.