V Nemčiji nasilna bitka proti termoelektrarnanm

Foto: EPA
Foto: EPA
V sobotnem spopadu med demonstranti in varnostniki ter policisti v termoelektrarni Schwarze Pumpe je policija prijela kar 120 oseb.
Oglej si celoten članek

Okoli 300 okoljevarstvenih protestnikov je na silo vdrlo v termoelektrarno, ki energijo pridobiva s sežiganjem premoga. 

Policija poroča, da je ob vdoru skupina aktivistov napadla varnostnike, odvrgli naj bi tudi več petard. Prišlo je do spopada s policijo, pri čemer sta bila dva protestnika poškodovana, 120 pa prijetih, poroča STA. 

Aktivisti skupine Ende Gelände trdijo, a so jih prvi napadli policisti, ko se že skušali zapustiti območje termoelektrarne, ki je sicer v lasti švedskega energetskega podjetja Vattenfall. 

Problematika oskrbe z električno energijo v Nemčiji postaja vse bolj pereča. Že danes Nemčija 42 odstotkov energije pridobiva s kurjenjem premogam, hkrati pa je dala zavezo, da bo do 2022 zaprla vse obstoječe jedrske elektrarne. 

Foto: EPA Okoljevarstveni protesti Aktivisti na drugi strani nasprotujejo tudi obratovanju termelektrarn in zahtevajo njihovo zaprtje. Tako so od petka kakih 40 ur blokirali premogovnik Welzow-Süd, ki dostavlja premog termoelektrarni Schwarze Pumpe. 

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:49 15. Maj 2016.

    Pri nas TEŠu pa vso podporo. Državno, politično, bančno. Lahovnikov levi šaleški lobi se pa reži butastim ovcam.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.