V novem spopadu ubiti ukrajinski vojaki

Foto: EPA
Foto: EPA
Krvavi spopadi na vzhodu Ukrajine so danes zahtevali življenja vojakov, neuradno pa so med žrtvami tudi civilisti.
Oglej si celoten članek

Po navedbah ukrajinskih oblasti je bilo v spopadu s proruskimi separatisti danes v okolici mesta Slavjansk ubitih več ukrajinskih vojakov, nasilje pa naj bi po neuradnih informacijah zahtevalo tudi življenja civilistov.

Strmoglavil že tretji helikopter

Žrtve so posledica ukrajinske "protiteroristične" operacije, s katero želijo prevzeti nadzor iz rok proruskih separatistov. V današnjem spopadu so umrli štirje ukrajinski vojaki, ranjenih pa je bilo 30.

V spopadu je danes zaradi obstreljevanja proruskih oborožencev strmoglavil tudi ukrajinski vojaški helikopter, a nesreča ni zahtevala smrtnih žrtev. Gre za že tretji helikopter, ki ga je ukrajinska vojska izgubila od prejšnjega tedna, ko so začeli ofenzivo proti ruskim upornikom.

V Odesi za zdaj mirovanje

Nasilje, ki je do nedavnega vladalo tudi v črnomorskem pristaniškem mestu Odesa, naj bi se za zdaj umirilo, saj je ukrajinsko notranje ministrstvo tja poslalo dodatne okrepitve. Tam je bilo v petek v etnično motiviranem spopadu med proruskimi in proukrajinskimi aktivisti sicer ubitih 46 ljudi, 200 pa ranjenih.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem v posebnem poročilu opozorilo, da nemiri v Ukrajini ogrožajo mir po vsej Evropi, poleg tega pa ostro obsodilo dejanja ukrajinskih skrajnih nacionalistov in jih označilo za velike kršitelje človekovih pravic.

Foto: EPA Ukrajinska kriza

Oteženo okrevanje evropskega gospodarstva

Ukrajinska kriza  naj bi po oceni Evropske komisije v spomladanski gospodarski napovedi že predstavljala veliko tveganje za evropsko gospodarstvo. Kot je povedal evropski komisar Siim Kallas,  prav tovrstne napetosti z ukrajinsko krizo na čelu predstavljajo največje tveganje za okrevanje evropskega gospodarstva.

Ukrajinska kriza ogroža tudi rusko gospodarstvo, je opozoril Kallas in izpostavil resne posledice te krize za Rusijo – predvsem na energetskem področju. Rusija po njegovih besedah že trpi zaradi bega kapitala, omejitve kapitalskih tokov oziroma omejitve pri menjalnih tečajih pa vplivajo tudi na evropsko gospodarstvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.