V padcu letala umrlo najmanj 45 ljudi, a več deset preživelih

Foto: Epa
Foto: Epa
Huda nesreča vojaškega letala s 96 ljudmi na krovu.
Oglej si celoten članek

Na jugu Filipinov se je danes pri pristajanju ponesrečilo transportno vojaško letalo C-130, na katerem je bilo po zadnjih podatkih 96 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je sporočilo filipinsko obrambno ministrstvo, je pri tem življenje po zadnjih podatkih izgubilo najmanj 45 ljudi, od tega 42 vojakov. Reševanje se nadaljuje, število žrtev lahko še naraste.

Letalo je med pristajanjem v kraju Patikul na otoku Jolo v provinci Sulu, kakih tisoč kilometrov južno od filipinske prestolnice Manila, zgrešilo pristajalno stezo, je sporočil obrambni minister Delfin Lorenzana. Na njem je bilo po zadnjih podatkih 96 ljudi, od tega večinoma vojaki. Nesreča se je zgodila okoli poldneva po lokalnem času, letalo pa je ob tem zajel ogenj, poroča STA.

Doslej so iz razbitin potegnili 31 trupel, od tega 29 vojakov in dva civilista, kakih 50 ljudi je ranjenih. Iskalno-reševalna akcija se nadaljuje, saj pogrešajo še 17 vojakov. Preživeli naj bi se večinoma rešili s tem, da so skočili z letala, še preden je to trčilo ob tla.

Foto: Epa Nesreča letala na Filipinih

Na letalu naj bi bili predvsem vojaki, ki so nedavno zaključili osnovno vojaško urjenje in naj bi na nemirnem otoku sodelovali v boju proti teroristom v tej večinsko muslimanski regiji. Vojaška prisotnost na jugu Filipinov je močna, saj tam deluje več oboroženih skupin, med njimi je najbolj znana teroristična skupina Abu Sajaf, odgovorna za nekaj najhujših bombnih napadov in ugrabitev na Filipinih.

Letalo (takšno kot na spodnji fotografiji) je vzletelo iz oporišča v Manili in preletelo mesto Cagayan de Oro v južni regiji Mindanao, nato pa se usmerilo proti otoku Jolo, so sporočili iz vojske. Na letalu je bilo poleg vojakov tudi več vojaških vozil.

Letalo je filipinska vojska kot enega od dveh v okviru vojaške pomoči dobila od ZDA na začetku letošnjega leta, potem ko je bilo po poročanju BBC pred tem 30 let v uporabi ameriške vojske.

Foto: Epa Letalo hercules C130

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.