V Siriji siloviti spopadi ne pojenjajo

Foto: Reuters Uničenje po spopadih v Siriji. Foto: Reuters Uničenje po spopadih v Siriji. Foto: Reuters Uničenje po spopadih v Siriji. Foto: Reuters Uničenje po spopadih v Siriji.
Iz Sirije že drugi dan zapored poročajo o silovitih spopadih iz drugega največjega mesta Alep, medtem ko v prestolnici Damask danes zaenkrat vlada napet mir.
Oglej si celoten članek

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice siloviti spopadi med vladnimi silami in uporniškimi borci v soseski Salahedin v Alepu na severu Sirije divjajo od petka zjutraj.

Lokalni aktivisti poročajo o "eksodusu" lokalnih prebivalcev, saj se ti bojijo morebitnega obstreljevanja in silovite ofenzive vladnih sil.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za najhujše nasilje v Alepu doslej. Temu komercialnemu središču na severu Sirije je bilo namreč nasilje, ki spremlja več kot 16 mesecev trajajočo vstajo proti režimu Bašarja al Asada, doslej v veliki meri prihranjeno.

V Damasku tokrat mir

V prestolnici Damask, ki jo je pred tem slab teden pretresalo silovito nasilje, medtem danes vlada napet mir. Potem ko so uporniki v torek razglasili začetek ofenzive za osvoboditev Damaska, so vladne sile v četrtek sprožile silovito protiofenzivo s ciljem pred muslimanskim svetim mesecem ramadanom mesto očistiti teroristov.

Observatorij sicer poroča, da so vladne sile ponoči obstreljevale nekatere okraje na obrobju Damaska ter nekatere predele v mestu Homs v osrednjem delu države. Spopadi potekajo tudi za nadzor nad mejnimi prehodi na sirsko-turški in sirsko-iraški meji.

Po četrtku, ki je bil z več kot 300 ubitimi najbolj krvav dan od začetka vstaje proti al Asadu, je bilo v petek po podatkih observatorija v Siriji ubitih več kot 230 ljudi, večinoma civilistov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.