V srbski restavraciji eksplodirala bomba

Foto: EPA
Foto: EPA
V Kosovski Mitrovici sta se včeraj zgodila nasilna incidenta, ki bi lahko bila etnično motivirana.
Oglej si celoten članek

V severnem (srbskem) delu mesta so brutalno pretepli dva kosovska Albanca, nekaj ur kasneje pa je v srbski restavraciji eksplodirala bomba, vendar pri tem ni bil nihče ranjen.

Na srečo le gmotna škoda

Bomba je odjeknila v ponedeljek malo pred polnočjo, ko v restavraciji ni bilo več gostov. Lokal v severnem delu Kosovske Mitrovice se nahaja v četrti, kjer živijo tako Srbi kot tudi nekaj kosovskih Albancev. Žrtev ni bilo, vendar je eksplozija povzročila precejšnjo gmotno škodo.

Dva kosovska Albanca je pred tem v ponedeljek zvečer napadla skupina najmanj osmih ali devetih moških. Zaradi poškodb so ju morali odpeljati v mestno bolnišnico. Eden od njiju je bil v kritičnem stanju in so ga kasneje odpeljali v bolnišnico v Prištino.

Povezava z izjavami o pogajanju?

Župan severnega dela Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da incidenta kažeta na izredno nestabilne razmere v mestu in etnične napetosti med srbskim in albanskim prebivalstvom.

Incidenta je urad srbske vlade za Kosovo danes ostro obsodil in mednarodno skupnost pozval k njuni preiskavi ne glede na to, katere narodnosti so žrtve. Ob tem je ocenil, da obstaja "povezava med izjavami predstavnikov Prištine o pogojevanju ali celo prekinitvi napovedanega dialoga z Beogradom in vse pogostejšim nasiljem nad Srbi".

Beograd je še poudaril, da je bombni napad na restavracijo srbskega lastnika v Kosovski Mitrovici samo zaostril ozračje nezaupanja in strahu, ki že dolgo vlada na Kosovu. Opozorili so še, da nedavni uboji srbskih povratnikov v vasi Talinovac in poskus umora srbskih povratnikov v vasi Žač še vedno niso razjasnjeni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.