V Sudanu poskus državnega udara

Foto: epa
Foto: epa
Na ulicah glavnega mesta je veliko število vojaških vozil, podrobnosti o voditeljih udara in motivih pa po poročanju tujih tiskovnih agencij niso znane.
Oglej si celoten članek

Državni mediji v Sudanu poročajo o spodletelem poskusu udara v bližini prestolnice Kartum. Glede na navedbe oblasti naj bi vojska v jutranjih urah preprečila strmoglavljenje oblasti v državi.

"Prišlo je do neuspešnega poskusa udara, ljudje bi se mu morali postaviti po robu," po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poročajo državni mediji. Voditelji udara naj bi med drugim poskušali zavzeti poslopje državnih medijev, a jim ni uspelo.

V Sudanu je 30 let s trdo roko vladal Omar al Bašir, dokler ga ni leta 2019 po množičnih protestih vojska odstavila. Civilna družba je nato skupaj z vojsko oblikovala prehodno vlado.

Krhko tranzicijo zaznamujejo politične delitve in kronični gospodarski problemi, ki izhajajo še iz časa Baširjevega režima. V zadnjih mesecih je vlada sprejela niz strogih ekonomskih reform za odpis dolga s strani Mednarodnega denarnega sklada.

Proti reformam in vse višjim cenam življenjskih stroškov občasno izbruhnejo protesti, piše AFP.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.