Drama z ladjo v Sueškem prekopu le končana

Foto: Epa
Foto: Epa
Plovba skozi Sueški prekop je spet mogoča.
Oglej si celoten članek

Plovba skozi Sueški prekop je spet mogoča, saj je upravitelju prekopa (SCA) uspelo splaviti nasedlo kontejnersko ladjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za odpravo zastoja več sto ladij, ki čakajo na prečkanje, bodo po navedbah SCA potrebni okoli trije dnevi in pol.

Velik napredek pri splavitvi ladje Ever Given, ki je nasedla pred skoraj tednom dni, so naredili danes zjutraj. Nato se je očitno spet zapletlo, saj so mediji zgodaj popoldne poročali, da je ladja spet blokirala to pomembno pomorsko pot med Azijo in Evropo. Malo pozneje pa so ladjo vendarle uspeli splaviti in sprostiti pot.

Slab teden dni blokirala prekop

V Sueškem prekopu je v torek nasedla in od takrat blokirala plovbo skozi kanal 400 metrov dolga in 59 metrov široka ladja Ever Given. Ladjo, registrirano v Panami, so od torka, ko je v Sueškem prekopu zavila s predvidene smeri in nasedla, skušali znova sploviti, med drugim z vlačilci ter poglabljanjem in širjenjem dela kanala.

 

Foto: Epa ladja Suez sueški prekop

Ladjo so dopoldne uspeli obrniti, nato pa je trajalo še nekaj ur, da jim jo je uspelo sploviti. Na spletu so bili medtem objavljeni posnetki ladje, ko je že bila obrnjena v pravo smer in se je, kot se je zdelo, že počasi premikala.

Pri manevrih za splovite ladje je sodelovalo deset ogromnih vlačilcev. Med poglabljanjem kanala so od torka izkopali približno 27.000 kubičnih metrov peska. V zadnjih dneh je ekipa, ki so si prizadevale za rešitev nastale situacije, pomagala visoka plima. 

Od 12 do 14 milijonov dolarjev izgube dnevno

Prekop, zgrajen leta 1869 in pozneje razširjen, je pomembna pomorska pot med Azijo in Evropo, ki ladjam prihrani pot okrog Afrike. Po navedbah AFP gre prek kanala več kot deset odstotkov svetovne pomorske trgovine, velik del tega je prevoz nafte in žita. Lani je po podatkih SCA kanal prečkalo 18.829 ladij z 1,17 milijarde ton blaga, leto prej 18.880 ladij z 1,21 milijarde ton blaga.

Blokada samo SCA povzroča od 12 do 14 milijonov dolarjev izpada prihodka dnevno. Po ocenah vodilne svetovne zavarovalne in pozavarovalne skupine Lloyd's je blokada ustavila prevoz 9,6 milijarde dolarjev vrednega tovora dnevno. Zaradi blokade se je podražila tudi nafta, vendar so njene cene takoj po sprostitvi prometa začele padati.

Čakajo tudi ladje z živino

Romunska agencija za varovanje zdravja živali je opozorila tudi na to, da je med čakajočimi ladjami 11 takšnih, ki prevažajo živino iz Romunije. Po podatkih organizacije Animals International bi lahko "tragedija" doletela okoli 130.000 živali. Podrobnosti po navedbah AFP niso znane.

V Luki Koper posledic niso občutili

V Luki Koper posledic zapore prekopa niso občutili, bi pa bili v primeru nadaljnje blokade v prihodnjih dneh zagotovo soočeni z določenimi zamudami oz. zamiki prihodov, so danes dopoldne pojasnili za STA.

Prva kontejnerska ladja, ki je namenjena tudi v Koper, je do Sueza prispela v petek in bi morala po urniku v Koper pripluti prihodnji konec tedna. V nedeljo pa sta do Sueza pripluli še dve kontejnerski ladji, prav tako namenjeni tudi v Koper, so dodali.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:53 29. Marec 2021.

    Ko se pripelje na drugo stran,bo kapitan verjetno spet naredil silhueto kot pred vstopom v kanal.......

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.