V Turčiji žalujejo po napadu, ki je vzel 95 življenj

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V Turčiji danes žalujejo po včerajšnjem grozovitem bombnem napadu, ki sta ga zakrivila samomorilska napadalca. Po zadnjih podatkih je umrlo 95 ljudi, ranjenih je 246, od tega 48 huje.
Oglej si celoten članek

 V Turčiji danes žalujejo po sobotnem dvojnem samomorilskem napadu v Ankari, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 95 ljudi. Kot so še sporočili iz urada predsednika turške vlade, je 48 od skupaj 246 ranjenih na intenzivni negi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Turški premier Ahmet Davutoglu je razglasil tridnevno žalovanje.

Najhujši napad v zgodovini sodobne Turčije

Foto: Profimedia Ankara Davutogli je v soboto tudi potrdil, da sta ta najhujši teroristični napad v zgodovini sodobne Turčije napad izvedla samomorilska napadalca. Tarča napada naj bi bili udeleženci protivladnega shoda za mir, ki ga je sklicala prokurdska leva opozicija na čelu s stranko HDP. HDP je kasneje v izjavi sporočila, da sebe oz. svoje člane smatra za glavno tarčo. Obenem je odgovornost za napad pripisala vladi ter odpovedala vse predvolilne shode.

 

Kdo je odgovoren za napad?

Odgovornosti za napad sicer ni prevzel nihče. A Turčija je od julija, ko so oblasti sprožile "usklajeno vojno proti teroristom", katere tarča so tako pripadniki Islamske države v Siriji kot pripadniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) doma in na severu Iraka, v stanju visoke pripravljenosti in jo pretresa nasilje.

Po napadu, ko so prizorišče v Ankari preplavili policisti in reševalci, so nekateri privrženci opozicije, ogorčeni nad napadom na svoje somišljenike, policiste napadli z vzkliki "morilci". Ti so nato streljali v zrak in jezno množico razgnali.

Protestniki odgovornost pripisali Erdoganu

Foto: Profimedia Protesti Istanbul Kasneje se je v Istanbulu zbralo kakih 2000 protestnikov, ki so obsodili pokol, odgovornost zanj pa pripisali Erdoganu, ki so ga označili kot "lopova in morilca". PKK so pozivali, naj se odzove in maščuje ubite.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.