V Ukrajini več eksplozij. Se je vojna začela?

Foto: Epa
Foto: Epa
Evakuirali so približno 700 tisoč ljudi
Oglej si celoten članek

S strani Rusije podprti ukrajinski separatisti so nocoj začeli z evakuacijo civilistov iz odcepljenih regij na vzhodu Ukrajine. Šlo naj bi za del načrta Moskve, da ustvari pretvezo za napad na svojo sosedo. Po tem so v Donecku zazvenele opozorilne sirene, tamkajšnja samooklicana "Ljudska republika", Luhansk, pa je napovedala evakuacijo približno 700 tisoč ljudi v Rusijo, pri čemer so na prvem mestu ženske, otroci in starejši, poroča Reuters.

Kaj točno se v Ukrajini dogaja, še ni povsem jasno. Tamkajšnji mediji poročajo, da naj bi šlo za eksplozijo plinske napeljave.

Rusi sicer trdijo, da Ukrajina pripravlja genocid nad lastnim narodom. Njihovi javni mediji pišejo, da je v Donecku eksplodirala avtomobilska bomba, katere tarča naj bi bil vodje policije.

Ameriško namerno ignoriranje grozodejstev, ki se izvajajo nad Rusi v Ukrajini, povzroča ogorčenje v Moskvi in je primer "dvojnih standardov" Washingtona, je v četrtek trdil ruski veleposlanik v ZDA. Tudi ostali predstavniki Rusije trdijo, da Ukrajina že napada rusko govoreče ljudi. 

V Donbasu naj bi našli množična grobišča s skoraj 300 ljudmi, ki naj bi bili ubiti zaradi svojega maternega jezika. 

Biden zelo zaskrbljen

Ameriški predsednik Joe Biden je imel danes pogovor s transatlantskimi zavezniki, po katerem so izrazili globoko zaskrbljenost zaradi nadaljevanja kopičenja ruskih sil na meji z Ukrajino in ponovno potrdili trdno podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti. Pogovor je trajal 45 minut.

Bela hiša je še sporočila, da so govorili o nadaljnji gospodarski pomoči Ukrajini. Napovedali so nadaljevanje diplomatskih prizadevanj za zmanjšanje napetosti, vmes pa so še naprej pripravljeni za hitre in usklajene gospodarske ukrepe, če bo Rusija nadaljevala konflikt.

Telefonskega pogovora so se poleg Bidna udeležili poljski predsednik Andrzej Duda, francoski predsednik Emmanuel Macron, romunski predsednik Klaus Iohannis, nemški kancler Olaf Scholz, britanski premier Boris Johnson, italijanski premier Mario Draghi, kanadski premier Justin Trudeau, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Podoben pogovor v tem formatu je potekal že pred tednom dni.

Stoltenberg je po pogovoru tvitnil, da bo vsaka nadaljnja agresija Rusije zelo draga. Von der Leyenova pa je tvitnila, da je pripravljen močan paket sankcij. Michel pa je dodal, da bo vsaka nadaljnja agresija proti Ukrajini imela velike posledice in visoko ceno.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 10:50 19. Februar 2022.

    Samo toliko glede Američanov; Kaj je vse poročala njihova obveščevalna o Iraku glede Kurdov in jedrskega orožja. Po tolkih letih …

  • 10:26 19. Februar 2022.

    Vsakomur z malo pameti je jasno, da gre zgolj za ustvarjanje povoda za napad po zgledu Dolfeta 1939, ko je …

  • 10:25 19. Februar 2022.

    Če se igraš z ognjem se lahko,kaj hitro opečeš!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.