V Veliki Britaniji se pripravljajo na najhujše

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
BBC je pripravil krizni program za primere izpada elektrike.
Oglej si celoten članek

BBC je pripravil krizni program in pogovore, ki bi ljudi pripravili na različne scenarije v primeru izpada elektrike, do katerega bi lahko v zimskem času prišlo zaradi energetske krize. Načrti vključujejo lokalne podrobnosti za različne regije v državi. 

Časnik Guardian se je dokopal do kopije programa. "Namen programa je pomiriti državljane in jim dati jasna navodila v primeru izpada električne energije, ki bi lahko povzročil okvaro mobilnih in internetnih omrežij, bančnega sistema in prometnih signalov po vsej Angliji, Walesu in Škotskem. Severna Irska ne bi bila v težavah, saj električno omrežje si deli z Irsko,'' piše Guardian, kjer verjamejo, da takšne krize vendarle ni pričakovati.

"Poslušajte radio v avtu"

V nacionalnih izrednih razmerah ima BBC kot del vladnega načrtovanja civilnih nepredvidenih razmer po britanski zakonodaji uradno vlogo pri širjenju informacij.  V nagovorih, ki so jih pripravili za voditelje, je zapisano, da bo "vlada storila vse za normalizacijo elektroenergetskega omrežja v 36 do 48 urah" in da ''vlada državljanom svetuje, naj varčujejo z elektriko in za poslušanje navodil v oddajah na FM in dolgovalovnih frekvencah, ki so običajno rezervirane za Radio 2 in Radio 4, uporabljajo avtoradie ali sprejemnike na baterije.''

Eden izmed osnutkov scenarija opozarja, da bi lahko izpad električne energije trajal do dva dni, pri čemer naj bi bili pod pritiskom predvsem bolnišnice in policija.

Tiskovni predstavnik BBC je Guardian povedal, da ne pričakujejo, da bo pripravljeni program moral biti uporabljen tudi v praksi. "Vlada je prepričana, da to ni scenarij, s katerim se bomo soočili to zimo," je dejal.

Na Otoku s plinom proizvedejo 40 odstotkov vse električne energije, plin pa predstavlja tudi sredstvo ogrevanja za večino domov v državi.

Malo verjetni, a možni izpadi elektrike med 16. in 19. uro

Kljub prepričanju britanske vlade, da izpadi električne energije niso verjetni, je National Grid, ki upravitelj omrežja električne energije in plina v Veliki Britaniji, izdal redko opozorilo, da bi oskrba z električno energijo lahko bila motena v primeru daljšega obdobja mrzlega vremena.

Iz organizacije so sporočili, da bi lahko v najslabšem primeru načrtovani izpadi elektrike trajali za do tri ure na dan, med 16. in 19. uro, če bi Rusija prekinila vso dobavo plina v Evropo. ''Do teh bi lahko v primeru zmanjšanega uvoza plina in zares mrzlih dni prišlo med tednom med 16. in 19. uro v januarju in februarju,'' je pojasnil prvi mož National Grida John Pettigrew.

Na Otoku se medtem prav tako kot drugod v Evropski Uniji soočajo z visoko stopnjo inflacije. Ta je septembra na letni ravni znašala 10,1 odstotka, potem ko je bila mesec prej pri 9,9 odstotka. Septembrska stopnja inflacije se je tako izenačila z julijsko in je najvišja v zadnjih 40 letih, poganjale pa so jo predvsem višje cene hrane in energije.

S pomanjkanjem plina se zaradi ruske invazije na Ukrajino soočajo tudi številne evropske države. V Evropi se veliko električne energije proizvede prav s tem energentom, zaradi česar se vzpostavlja pritisk na nacionalne dobavitelje elektrike. Povpraševanje po plinu bo povečalo tudi hladno vreme.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 19:26 19. Oktober 2022.

    Zaradi mene če te genocidne kolonizatorske sužnjelastniške podgane crknejo in zmrznejo, mi je čisto vseeno. So vojni zločinci in največji …

  • 15:24 19. Oktober 2022.

    Je kar prav tako, kaj se pa igrajo velike šefe, če se ne znajo. Upajmo na čimprejšno vstajo ljudstva, pa …

  • 14:42 19. Oktober 2022.

    Tako ja, vlade sveta, ustarhovanje je prava izbira na že tako veliko nesigurnost v svetu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.