Val beguncev na grške otoke se je zmanjšal

Foto: EPA
Foto: EPA
Grčija je začela z evakuacijo prebežnikov iz glavnega tabora v Idomeniju na meji z Makedonijo, medtem ko se je val prihodov beguncev in migrantov na otoke v Egejskem morju znatno zmanjšal.
Oglej si celoten članek

V petek je osem avtobusov iz Idomenija v bližnje begunske tabore prepeljalo okoli 400 beguncev. Več kot deset avtobusov pa je tiste prebežnike, ki so pristali na to, da zapustijo obmejno območje, čakalo danes. Grško-makedonska meja je sicer zaprta od začetka tega meseca.
Med tistimi, ki so jih prepričali, da so med prvimi vstopili na avtobuse, so bili večinoma starši z otroki, ki ne morejo več prenašati težkih razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno so v taboru na meji danes našteli 11.603 ljudi.

30.000 mest v novih zatočiščih

V ponedeljek naj bi se operacija evakuacije Idomenija okrepila, je povedal Giorgos Kricis iz agencije za koordinacijo migracijske politike. "Več kot 2000 mest lahko takoj najdemo za begunce, ki so v taboru v Idomeniju, in od ponedeljka naprej se lahko ta številka podvoji," je dejal ter zatrdil, da bodo v naslednjih treh tednih v novih zatočiščih pripravili 30.000 mest.

Število prebežnikov upadlo

Grčija beleži upad števila prihodov prebežnikov. V četrtek so sporočili, da prvič po sklenitvi spornega dogovora med EU in Turčijo v 24 urah na njihove otoke ni prišel noben begunec.
V skladu z dogovorom bodo vse prebežnike, ki bodo prispeli na grške otoke, poslali nazaj v Turčijo. Kljub dogovoru, ki je stopil v veljavo v nedeljo, je v ponedeljek v Grčijo prispelo 1662 ljudi, nato pa vse manj. V torek 600 in v sredo 260, v četrtek pa prihodov niso zabeležili. V petek je prišlo 161 ljudi, danes pa manj kot 100, kažejo uradni podatki grške vlade. Število vseh prebežnikov v Grčiji trenutno znaša 50.236.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.