Val beguncev se umirja: V Avstrijo prišlo tudi sedem hudo bolnih otrok

Foto: EPA
Foto: EPA
Z Madžarske v Avstrijo trenutno ne prihajajo novi begunci, a se to lahko v pol ure ali uri hitro spremeni, zaradi česar je avstrijska policija še naprej v pripravljenosti, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal namestnik načelnika gradiščanske policije Christian Stella.
Oglej si celoten članek

Z Madžarske v Avstrijo je sicer od noči na soboto prispelo okoli 10.000 beguncev, od katerih jih je večina že odpotovala proti Nemčiji. Tudi davi je z Dunaja proti Münchnu odpeljal nov vlak z begunci. Po navedbah avstrijske policije je na vlaku okoli 700 beguncev.

Foto: EPA Begunci Foto: EPA Begunci Noč na dunajski železniški postaji Westbahnhof je preživelo od 700 do 800 beguncev, na glavni dunajski železniški postajo pa od 50 do 100 beguncev. 

Kot je še dejal Christian Stella, naj bi z mejnega prehoda Nickelsodrf na meji z Madžarsko z okoli 20 avtobusi neposredno v Salzburg odpeljali okoli tisoč beguncev, 400 beguncev pa naj bi že bilo tudi na posebnem vlaku.

V bavarski prestolnici pa po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pričakujejo v prihodnjih urah okoli 1.200 beguncev, ki naj bi prispeli s tremi vlaki iz Salzburga.

600 beguncev, ki so v bavarsko prestolnico prispeli v nedeljo zjutraj, pa je že na poti v zatočišče za begunce v Dortmundu na zahodu Nemčije.

Več beguncev so morali odpeljati v bolnišnico

Avstrijski Rdeči križ je danes tudi sporočil, da so morali več beguncev, ki so v noči na danes prispeli v Avstrijo, odpeljati na zdravljenje v bolnišnice, med njimi so hudi sladkorni bolniki in nosečnice.

Foto: EPA Begunci

Med 16 begunci, ki so jih odpeljali v bolnišnice, je sedem hudo bolnih otrok, ki so dehidrirani, bruhajo in imajo drisko.

Madžarska televizija je davi poročala, da naj bi se novi begunci že napotili na mejo z Avstrijo. Iz Srbije pa na Madžarsko prihaja bistveno manj beguncev.

Kot je sporočila srbska policija, je v soboto prispelo okoli 744 beguncev. V minulih dneh jih je bilo običajno od 1500 do 3000 na dan. Po navedbah madžarskih medijev naj bi se število beguncev zmanjšalo zaradi dežja.

V Nemčiji skrajneži proti beguncem

V nemškem Dortmundu, kamor naj bi v prihodnjih urah iz Avstrije prispelo več beguncev, so desničarski skrajneži danes pripravili protestni shod v bližini glavne železniške postaje. V francoski prestolnici Pariz pa so v soboto zvečer pripravili demonstracije za solidarnost z begunci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na pariškem Trgu republike se je zbralo več tisoč ljudi. Demonstracije pod geslom Ne v našem imenu, ki so jih napovedale skupine na Facebooku, so potekale tudi v drugih francoskih mestih.

V nemškem Dortmundu, kamor naj bi danes prispelo več beguncev iz Avstrije, pa se je v bližini železniške postaje zbralo več deset desničarskih skrajnežev, ki so protestirali proti prihodu beguncev. Pri tem je prišlo do izgredov med desničarskimi skrajneži in njihovimi levičarskimi nasprotniki; ranjeni so bili trije policisti, protestnik in mimoidoči. Štiri ljudi so priprli, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.