Varčne sijalke rakotvorne?

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Energijsko varčne sijalke so zdravju škodljive, opozarjajo nemški strokovnjaki. V raziskavi ugotovili, da vsebujejo nevarne kemikalije, ki lahko povzročijo rakava obolenja.
Oglej si celoten članek

Peter Braun, avtor raziskave v berlinskem podjetju Alab, v poročilu navaja, naj varčna žarnica ne gori dlje časa, predvsem pa ne v bližini človeške glave, saj se, kot trdi, ob prižigu v žarnici sprostijo strupene kemijske snovi.

Nemci: Žarnice vsebujejo rakotvorne snovi

Kljub temu, da gre za okolju prijazne žarnice, se ob prižigu v njih sprostijo toksini, kot so fenol, naftalen in stiren, opozarjajo nemški znanstveniki.

"Gre za rakotvorne snovi, za katere je pomembno, da so čimbolj 'oddaljene' od človeškega okolja," je dejal Braun.

"Okoli varčnih žarnic se pojavi električni smog," je dejal Andrea Kirchner iz Zveze nemških inženirjev. "Prav zato jih uporabljam nadvse ekonomično. Odsvetujem uporabo v zaprtih prostorih brez prezračevanja, zagotovo pa ne v bližini glave," je poudaril.  

Britanci: Ni panike
Britanski strokovnjaki so ob ugotovitvah nemških kolegov bolj zadržani in menijo, da bi bile za takšne trditve potrebne dodatne raziskave, zato so potrošnike že pozvali, da je panika odveč. "Da bi lahko podprli trditve nemških kolegov, bi potrebovali več neodvisnih študij," je dejal Michelle Bloor z univerze Portsmouth.

Vztrajajo tudi na ministrstvu za zdravje. "Varčne žarnice so varne, kljub temu da vsebujejo manjše količine živega srebra, ki bi lahko izteklo iz razbite žarnice. A kolilčine so tako majhne, da je malo verjetno, da so škodljive," so sporočili potrošnikom.

Izraelci: Žarnice nevarne ponoči
Izsledki nemških raziskav se nanašajo na trditve Abrahama Haima, profesorja biologije na izraelski univerzi Haifa. Trdi, da lahko varčne žarnice povzročijo višjo stopnjo obolevnosti za rakom dojk, če jih uporabljamo ponoči. Takrat namreč žarnice, kot pravi, oddajajo modro svetlobo, podobno dnevni, ki naj bi motila proizvajanje hormona melatonina, tradicionalne žarnice na nitko namreč svetijo bolj rumeno, je dodal.

 

Foto: Žurnal24 null
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.