Več svobode državam članicam pri GSO

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Evropska komisija je danes sprejela predlog o spremembi zakonodaje na področju gensko spremenjenih organizmov (GSO).
Oglej si celoten članek

Trenutna zakonodaja na področju gensko spremenjenih organizmov (GSO) državam članicam ne omogoča, da bi na svojem ozemlju prepovedali GSO, če so bili ti odobren na ravni EU. Ta primanjkljaj v zakonodaji želi Evropska komisija popraviti z novimi standardi, ki bi dal državam članicam več svobode pri odločanju o GSO.

Vsaka država s svojo presojo

Predlog o novi zakonodaji na področju GSO predvideva, da bodo države članice lahko same odločale katere GSO v živilih ali krmi bodo dovolile in katere ne. V veljavi pa naj bi ostalo pravilo, da mora posamezne GSO najprej odobriti EU, nato pa bi po novem presojala še vsaka država posebej. 

EU je že sprejela skupno direktivo o gojenju GSO in z novo zakonodajo bi dobila še usklajen sklop pravil za odobritev GSO za gojenje ter za uporabo v živilih in krmi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:06 22. April 2015.

    Torej je stvar več kot jasna ...<br /><br />prepovedat vso GSO sranje ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.