Večja nevarnost od IS

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Medtem ko je pozornost mednarodne skupnosti usmerjena v boj zoper Islamsko državo, Al Kaida krepi svojo moč, trdi analitik za Bližnji vzhod Charles Lister.
Oglej si celoten članek

"Po petih letih je Al Kaida pripravljena osnovati tako imenovani Islamski emirat," je o namerah Al Kaide za osnovanje svoje države prepričanje izrazil Charles Lister, analitik za Bližnji vzhod. Kot piše Independent, Al Nusra, veja Al Kaide v Siriji, pridobiva vse večjo lokalno podporo in krepi svojo prisotnost na sirskem teritoriju.

"Če nam je to všeč ali ne, zahodne sile vodijo vojno zoper največje zaveznike Al Kaide. Posledice ignoriranja slednje ali izguba vojne z njimi bi bile katastrofalne. Edini način, da bi se učinkovito minimalizirale ambicije Al Nusre je ponovno osnovanje zmerne sirske opozicije: civilne, vojaške in politične in k temu cilju bi morale voditi vsa naprezanja," meni Lister.

Za Independent je še povedal, da je vse več mladih Sircev, ki so razočarani nad režimom predsednika Al Assada in se zato priključujejo Al Nusri, ki jih med drugim nagrajuje z visokimi plačami, nekajkrat višjimi od sirske vojske.

Analitiki za Bližnji vzhod so že v začetku leta opozarjali, da ima Al Kaida sofisticirano strategijo; pustili so, da je vsa pozornost zahoda usmerjan na Islamsko državo, medtem pa sami vztrajno krepijo svoj vpliv na vseh nivojih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:08 7. Maj 2016.

    Pa ko jih je.. Naredit petmeterski zid z minskim poljem, pa naj imajo kaj hočejo. Poln kufer imam že totih.........

  • 10:35 7. Maj 2016.

    Bravo za to novico,stara je najmanj pol leta! Al ste tako zahojeni, al pa ste to potegnili ven ,ker ni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.