Večja podražitev, kot so napovedovali

Foto: Pixsell/Dalibor Urukalović
Foto: Pixsell/Dalibor Urukalović
Kot smo že poročali, Hrvaška je danes podražila cestnine na avtocestah; napovedana je bila podražitev za pet odstotkov, a HAC je "zaokroževal" navzgor, poročajo hrvaški mediji.
Oglej si celoten članek

Hrvaška se s Svetovno banko dogovarja o 1,8 milijarde evrov vrednem posojilu za prestrukturiranje Javnega podjetja Hrvatske autoceste (Hac) in javnega podjetja Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), del dogovora je tudi poenotenje cestnin Haca s cestninami ARZ, ki naj bi bile z današnjim dnem dražje za približno pet odstotkov.

"Ne le, da so dvignili cene, da bi lahko še naprej financirali nesmiselno ureditev, iz HAC-a so tudi lagali," pri tem navaja hrvaški portal Index.hr. Njihovi bralci so jih že zjutraj opozarjali, da so na nekaterih avtocestnih odsekih cene precej višje od napovedanih pet odstotkov. "Zdi se, da so imeli v HAC-u neko drugo računico."

Omenjeni portal navaja primer, da je cena odseka Križ - Zagreb za prvo skupino vozil do včeraj znašala 15 kun, danes znaša 17 kun. Gre torej za okrog 13,50 višjo ceno. Podobno je na relaciji Križ - Ivanić Grad, kjer se je cestnina s štiri povzpela na pet kun, kar je 25 odstotkov več.

Za uporabo avtoceste med Zagrebom in Splitom je cena zvišana na 181 kun (24,5 evra).

Gre za prvi val podražitev, kot je znano, sledi še tako imenovano sezonsko višanje cen; med 1. julijem in 30. septembrom bodo cestnine višje za 10 odstotkov. Sezonska podražitev ne velja za avtobuse in tovorna vozila.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:41 4. April 2017.

    Ja, če nimaš pa 20 evrov za cestnino, potem pa ne hodi na dopust. Kdo sploh hoče imeti dopustnika, ki …

  • 19:35 3. April 2017.

    Slovenci, hrvaške ceste vas vabijo.

  • 19:32 3. April 2017.

    slovenski papki pa še lezite dol, da vas nategnejo na suho.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.