Velik polom: Rusi izgubili skoraj celotno bataljonsko taktično skupino

Foto: Ukrajinska vojska
Foto: Ukrajinska vojska
Oblasti v Kijevu so medtem sporočile, da se začenja nov krog pogovorov o evakuaciji ukrajinskih borcev iz Azovstala.
Oglej si celoten članek

V hudih spopadih med ruskimi in ukrajinskimi enotami v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah ukrajinske strani ubitih najmanj pet civilistov. Ruske sile danes nadaljujejo letalske napade na oblegano jeklarno Azovstal v Mariupolju, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil generalštab ukrajinske vojske. Pokazali so tudi zračne posnetke, ki naj bi kazali opustošenje.

Ruske sile krepijo napade tudi na vzhodu Ukrajine, kjer se skušajo prebiti do Slovjanska in Kramatorska ter obkoliti ukrajinsko vojsko na črti med separatističnima območjema Doneck in Lugansk, je po poročanju BBC sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

V spopadih v Donecku je bilo ubitih več civilistov, štirje v krajih Novoselivka, Avdivka in Liman, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po podatkih Združenih narodov je bilo od začetka vojne ubitih več kot 3500 civilistov, vendar organizacija domneva, da je število žrtev veliko večje.

Foto: Profimedia Ukrajina

Ruski vojaki znova neuspešni

Ruska vojska danes nadaljuje raketiranje kompleksa jeklarne Azovstal. Moskva za vzpostavitev popolnega nadzora nad mestom in zatrtje odpora ukrajinskih branilcev uporablja letala za napade na strateške cilje, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Ruske sile se med granatiranjem skušajo prebiti do osrednjega dela kompleksa, poroča ukrajinska tiskovna agencija Unian.

Pri zadnjem poskusu zavzetja jeklarne Azovstal so bili ruski vojaki znova neuspešni, je danes na Telegramu sporočil svetovalec župana Mariupolja, Petro Andriuščenko.

Spomnil je, da borci bataljona Azov, ultranacionalističnega krila ukrajinske vojske, že več kot 75 dni branijo Mariupolj. Razmere so iz dneva v dan bolj zapletene, je opozoril Andriuščenko. Jeklarna na območju Mariupolja je sicer še edini kraj pod nadzorom ukrajinskih sil.

Oblasti v Kijevu so medtem sporočile, da se začenja nov krog pogovorov o evakuaciji ukrajinskih borcev iz Azovstala.

Kijev želi podpisati dokument, ki določa postopek evakuacije iz jeklarne Azovstal v Mariupolu, je po poročanju časnika Ukrajinska pravda v četrtek sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Po njenih navedbah je v tunelih pod industrijskim kompleksom še več kot tisoč vojakov.

"Želimo podpisati dogovor o tem, kako bo potekala evakuacija iz Azovstala - pripravljeni smo ga podpisati," je dejala. Cilj je evakuacija v več fazah, pri čemer je prva prednostna naloga reševanje 38 hudo ranjenih borcev. Po njenih besedah pogajanjih med Rusijo ter ZN in Mednarodnim odborom Rdečega križa posreduje Turčija.

Rusija je doslej sicer zavrnila kakršno koli evakuacijo zadnjih ukrajinskih borcev iz jeklarne v pristaniškem mestu Mariupolj in zahtevala, da se Ukrajinci v tovarni predajo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v nočnem nagovoru poudaril, da je Rusija v Ukrajini doživela strateški poraz, ki je "očiten celemu svetu, toda Rusija preprosto nima poguma, da bi to priznala," poroča britanski BBC. Zelenski je ruske sile označil tudi za "strahopetce", ki skušajo "za raketnimi, zračnimi in artilerijskimi napadi skriti resnico".

Ni jim uspelo prečkati reke

Ukrajinska vojska je poleg tega sporočila, da je ruskim silam v napadu preprečila poskus prečkanja reke Severski Donec na vzhodu Ukrajine, pri čemer naj bi ruska stran izgubila skoraj celotno bataljonsko taktično skupino, poroča britanski BBC. Neuspešen poskus prečkanja reke bi lahko pomenil hud udarec za načrte Kremlja v regijah Lugansk in Harkov.

Foto: Profimedia Azovstal Po podatkih britanske vojaške obveščevalne službe je med ukrajinskim obstreljevanjem pontonskih mostov, ki so jih za prečkanje reke zgradili ruski vojaki, ruski bataljon izgubil skoraj vsa oklepna vozila. Koliko žrtev je pri tem utrpela ruska vojska, zaenkrat ni znano.

Ukrajinska stran trdi, da bi lahko bilo ubitih več kot tisoč vojakov, vendar ta podatek ni preverjen, prav tako ni jasno, kdaj se je napad zgodil. Številni vojaki so poskušali pobegniti in priplavati na drugo stran reke, vendar je ukrajinska vojska takoj začela streljati nanje.

Rusija se na te informacija zaenkrat ni odzvala.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je na družbenih omrežjih objavilo fotografije, ki domnevno prikazujejo zgorele oklepe ruskih tankov in oklepnih vozil na vzhodnem bregu reke Severski Donec zahodno od mesta Severodoneck v regiji Lugansk. Iz reke štrlijo ostanki pontonskih mostov.

Britansko ministrstvo za obrambo navaja še, da dogodek razkriva, pod kakšnim pritiskom so ruski poveljniki, da bi dosegli napredek v regiji Lugansk.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 23:43 13. Maj 2022.

    Ubogi Rusi, Ukrajinci jih bodo nabili, da še domov več ne bodo znali, če še jih bo kaj ostalo.

  • 22:10 13. Maj 2022.

    To je zasluga predvsem modernega orožja z katerim se zalaga ukrajinčke,vprašanje pa je koliko časa bodo rusi to še prenašali.

  • 21:40 13. Maj 2022.

    Če se bo zgodilo, da bo Amerika skupaj z EU in Nato-jem pripeljala zadeve tako daleč, da bo Rusija v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.