Velika večina Japoncev bi zaprla nuklearke

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Več kot 80 odstotkov Japoncev si želi, da bi se v državi odpovedali jedrski energiji in ustavili jedrske reaktorje, je pokazala raziskava.
Oglej si celoten članek

Raziskavo je danes objavil tokijski časnik Tokio Šimbun, opravljena pa je bila dobre tri mesece po uničujočem potresu in cunamiju, zaradi česar je prišlo do težav v jedrski elektrarni Fukušima.

Kot izhaja iz raziskave, se 82 odstotkov vprašanih zavzema za takojšnje ali postopno zaprtje jedrskih reaktorjev v državi, medtem ko jih 14 odstotkov še naprej podpira njihovo delovanje. Japonska ima 54 jedrskih reaktorjev, od teh jih je šest v poškodovani jedrski elektrarni Fukušima ena.

Le šest odstotkov ni zaskrbljenih

94 odstotkov od skupno 1853 vprašanih je tudi povedalo, da so "globoko" ali "do določene mere" zaskrbljeni zaradi varnosti v jedrskih elektrarnah. 84 odstotkov Japoncev pa meni, da bi se morala njihova država bolj opreti na obnovljive vire energije, kot so sončna in vetrna energija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Raziskava kaže veliko nezaupanje javnosti v jedrsko politiko premierja Naota Kana, ugotavlja tokijski časnik. Japonska tretjino potrebne električne energije pridobi iz jedrskih elektrarn. Kanova vlada je nedavno sporočila, da bodo jedrske elektrarne ostale glavni steber nacionalne energetske politike.

V uničujočem potresu in cunamiju, ki sta 11. marca prizadela Japonsko, je bila jedrska elektrarna Fukušima močno poškodovana. Odpovedali so namreč sistemi hlajenja, zaradi česar je prišlo do taljenja sredice, eksplozij in uhajanja radioaktivnih snovi v okolje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.