Veliko Britanijo ogrožajo golobradi teroristi

Foto: Žurnal24 Veliko Britanijo so poleti 2005 pretresli teroristični napadi, ki so jih izvedli
Najstniki, med njimi nekateri stari le 15 let, naj bi se pripravljali na teroristične napade v Veliki Britaniji, opozarja tamkajšnja obveščevalna služba MI5.
Oglej si celoten članek

V svojem prvem javnem nastopu v vlogi šefa MI5 je Jonathan Evans dejal, da je ekstremizem, ki ga podžiga Al Kaida, najhujša mirnodobna grožnja za agencijo v njeni 98-letni službi. Poudaril je, da ima ekstremizem korenine v ideologiji, zato mora biti odgovor še toliko odločnejši.

"Teroristi načrtno in metodično nagovarjajo mlade ljudi in otroke v Veliki Britaniji," opozarja Evans. "Radikalizirajo, indoktrinirajo in spodbujajo mlade, ranljive ljudi, naj izvedejo teroristična dejanja. Letos smo našli posameznike, stare le 15 in 16 let, ki so vključeni v aktivnosti, povezane s terorizmom," je dodal.

 
Mladi skrajnež

Pred dvema tednoma je bil na šest mesecev zapora obsojen Abdul Patel iz Londona, potem ko so pri njemu, ko je bil star 17 let, našli kopijo ameriškega vojaškega priročnika o eksplozivnih napravah, videe o njihovi sestavi in navodila za pripravo živčnega plina sarin.

Po njegovih besedah teroristična mreža Al Kaida izvaja načrtno sovražno kampanjo proti Veliki Britaniji, kar sicer ni nova stvar, saj je takšna kampanja obstajala še pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001. Spreminjajo pa so metode, ki jih uporabljajo teroristi, kar kaže tudi primer novačenja mladoletnikov.

V preteklosti je večino ukazov, nadzor in navdih za napade v Veliki Britaniji prišlo iz zakotnih področij Pakistana, kamor so se zatekli preživeli vodje Al Kaide. Dandanes pa so razmere drugačne, saj se teroristi za napade v Veliki Britaniji urijo v vzhodni Afriki, predvsem v Somaliji.

MI5 trenutno zaposluje 3150 ljudi, v prihodnjih letih pa bo številka narasla na okoli 4000 sodelavcev.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.