Ventil zdržal

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Prvi testi kažejo, da se je pritisk pod ventilom nabral, kar je spodbudna novica, saj nafta očitno ni našla druge poti v morje.
Oglej si celoten članek

Na tej točki vse kaže, da integriteta ventila ni ogrožena,“ je dejal podpredsednik BP Ken Wells. „To je zelo dobro in dejstvo, da pritisk še vedno raste, nam daje čedalje več samozavesti, da bo test uspešno končan,“ je še dodal.


A ameriška administracija noče prezgodaj hvaliti naftne družbe, ki ji je v minulih mesecih povzročila toliko skrbi in padec priljubljenosti Baracka Obame. "Pomembno je, da se ne prenaglimo," je dejal Obama in opozoril, da je veliko dela potrebno še postoriti, saj je nafta od aprila onesnažila na stotine kilometrov ameriške obale, uničena pa so tudi številna školjčišča in ribolovna območja.

"Ko bodo uhajanje nafte ustavljeno, bodo vsi rekli: 'sedaj je pa konec'. Vendar to še zdaleč ni res," svari Obama.

Še deset metrov narazen
BP je prizadetim zaradi izliva nafte doslej plačal že več kot 150 milijonov evrov, novi zahtevki pa še vedno dežujejo. Dokončno bo rešitev prinesla šele nova vrtina, ki jo pospešeno vrtajo in s katero bodo prevzeli nadzor nad nafto pod površjem, staro vrtino pa bodo zakrpali z blatom in cementom. Vrtini trenutno loči le še okoli 10 metrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.