Vložena prva obtožnica proti Sanaderju

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je vložil prvo obtožnico proti bivšemu premierju Ivu Sanaderju. Gre za primer domnevne podkupnine iz leta 1995, ko naj bi Sanader prejel približno pol milijona evrov od banke Hypo Alpe Adria.
Oglej si celoten članek

Sanader je bil takrat namestnik zunanjega ministra Mateja Granića, tožilstvo pa ga bremeni zlorabe položaja in oblasti. Kot navaja tožilstvo, je Sanader od jeseni 1994 do 22. marca 1995 v Zagrebu in Avstriji pri pogajanjih s predstavniki banke Hypo Alpe Adria za posojilo hrvaški vladi zase zagotovil sedem milijonov takratnih avstrijskih šilingov, poroča Jutarnji list na svoji spletni strani. Tožilstvo spominja, da je bila Hrvaška v tem času v vojni in je bilo težko dobiti posojilo.

Tožilstvo dodaja, da so Sanaderju nakazali denar, potem ko je bila podpisana pogodba o posojilu 140 milijonov avstrijskih šilingov, kar je bilo približno 20 milijonov evrov, ki jih je hrvaška vlada namenila za nakup in prenovo diplomatskih predstavništev v tujini. Na ta način si je Sanader zagotovil nezakonito premoženjsko korist, je sklenilo tožilstvo.

Hrvaški mediji so poročali, da so bivši vodilni ljudje banke Hypo Alpe Adria potrdili, da je Sanader zahteval in dobil pet odstotkov provizije pri sklenitvi pogodbe za posojilo.

Obtožnica je bila pričakovana, ker je konec tedna potekel šestmesečni rok za izvedbo preiskave v omenjenem primeru. Uskok je sicer imel možnost, da bi podaljšal preiskavo ali ustavil njeno nadaljevanje.

Bivši premier je hrvaškim preiskovalcem zanikal vpletenost v omenjeni primer, potem ko so ga avstrijske oblasti 18. julija izročile Hrvaški. Sanader je bil v avstrijskem priporu od 10. decembra lani, ko so ga prijeli pri Salzburgu dan po tem, ko je pobegnil s Hrvaške. Proti Sanaderju poteka še pet preiskav zaradi domnevne korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.