Vodja Al Kaide: "Demokracija ni prava pot“

Foto: EPA
Foto: EPA
Vodja teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri je Mursijeve privržence pozval, naj si prizadevajo za prevzem oblasti.
Oglej si celoten članek

Vodja teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri je v zvočnem posnetku, objavljenem danes na eni od islamističnih spletnih strani, egiptovsko Muslimansko bratovščino in njene privržence pozval, naj zapustijo pot demokracije in si raje prizadevajo za prevzem oblasti v državi preko popolne uveljavitve islamskega prava v državi.

Islamiste v Egiptu je al Zavahiri v svojem najnovejšem, približno 15-minutnem sporočilu kritiziral, ker so oblikovali politične stranke in na nek način podprli vojsko pri strmoglavljenju islamističnega predsednika Mohameda Mursija v začetku julija.

"Ta nasvet dajem vsem, ki so podpirali Mursija, in jim pravim - najprej moramo priznati, da legitimnost ne leži v volitvah in demokraciji, temveč v šariatskem pravu," je poudaril in dodal, da šaria "ne pomeni izvolitve Mursija za predsednika republike, predsednika sekularne ali nacionalistične države".

Bratovščina je premalo stroga

Al Zavahiri - sam Egipčan, ki je včasih pripadal militantni egiptovski džihadistični skupini - je bratovščini očital, da je premalo stroga pri uveljavljanju islamskega prava ter da se trudi ustreči Američanom, ki pa kljub temu z njo niso zadovoljni.

"Oni ji niso zaupali, ker niso pozabili slogana bratovščine 'Džihad je naša vojna in smrt na Božji poti je naš najvišji cilj' (...) Bratovščina je zapustila ta slogan, zamenjala ga je s sloganom 'Islam je rešitev', a križarji in sekularisti niso pozabili (...) Kar se je zgodilo, je največji dokaz, da demokratična pot za doseganje islamske vladavine ni uspešna."

"El Baradej odposlanec ameriške previdnosti"

Obenem je vodja Al Kaide kritiziral ZDA, ki da so skupaj z egiptovsko vojsko, sekularnimi skupinami in kristjani skovale zaroto za strmoglavljenje Mursija. "Križarji in sekularisti in amerikanizirana vojska so se združili (...) z zalivskim denarjem in ameriško zaroto za strmoglavljenje vlade Mohameda Mursija," je v prvem javnem komentarju dogajanja v Egiptu v zadnjem mesecu dni ocenil al Zavahiri.

Med drugim je koptskim kristjanom v Egiptu očital, da so podprli Mursijevo odstavitev, ker želijo svojo državo, sedanjega egiptovskega podpredsednika Mohameda El Baradeja pa označil kot "odposlanca ameriške previdnosti".

Protestniki še vztrajajo na ulicah

Protesti Mursijevih privržencev, ki Egipt pretresajo od odstavitve tega islamističnega predsednika 3. julija, so doslej terjali okoli 300 življenj. Islamisti so se med drugim utaborili na nekaj lokacijah v Kairu in vlada je pred nekaj dnevi policiji naročila, da jih mora razgnati.

Protestniki kljub ultimatom novih oblasti, naj se razidejo, vztrajajo na ulicah. Nazadnje so proteste pripravili v petek zvečer, pri čemer je znova prišlo do nasilja. Policija je proti okoli tisoč protestnikom, ki so se skušali utaboriti pred velikim medijskim kompleksom v Kairu, uporabila solzivec. Oni so v policiste metali kamenje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.