Vodja Islamske države naj bi se skrival v Libiji

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Iranska tiskovna agencija trdi, da se Abu Bakr al Bagdadi skriva v libijskem Sirtu, mestu, ki velja za najbolj varno zatočišče islamistov na svetu.
Oglej si celoten članek

Vodja skrajne sunitske milice Islamska država Abu Bakr al Bagdadi naj bi pobegnil v Libijo, natančneje v mesto Sirt, potem ko se je zdravil v Turčiji zaradi poškodb, ki jih je utrpel v zračnem napadu na konvoj oktobra letos v nemirni iraški zahodni provinci Anbar, trdi iranska tiskovna agencija Fars. 

Preko Sirije v Turčijo in od tam v Libijo

Po zračnem napadu so ga po poročanju agencije odpeljali v sirsko mesto Raka, kjer so mu zdravniki z operacijo rešili življenje, a so ga zaradi pomanjkanja potrebnih zdravstvenih sredstev morali premestiti. Prepeljali so ga na zdravljenje v Turčijo, od tam pa v rojstni kraj libijskega diktatorja Moamerja Gadafija, ki ga nadzorujejo uporniki. 

Viri, na katere se sklicuje agencija, trdijo, da so je v Turčiji preživel le nekaj dni. V Libijo so ga premestili zaradi strahu, da koalicija pod vodstvom ZDA in iraške varnostno-obveščevalne službe zapirajo krog okoli njega. 

Foto: Profimedia Abu Bakr al Bagdadi Islamisti vladajo v Sirti

Fars je citiral libijski vir, ki je dejal: "Medtem ko ga vsi iščejo v Iraku in Siriji, ga nobeden ni pričakoval v Sirti. Če bi bil izpostavljen nevarnosti, je Sirta zadnje mesto na zemlji, kjer bi bil ogrožen, saj gre za najvarnejšo utrdbo Islamske države na svetu."

Kaos v Libiji z različnimi uporniškimi skupinami, ki se borijo za oblast po padcu Gadafijevega režima leta 2011, je po poročanju tujih medijev omogočil Islamski državi, da je pridobila močan vpliv v obalni Sirti, vzhodno od Tripolija.

Islamska država se je v Libiji prvič pojavila leta 2014, ko se je skupina libijskih upornikov vrnila iz Sirije in se reorganizirala v pristaniškem mestu Derna in razglasila vzhodno Libijo za provinco kalifata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 16:35 27. December 2015.

    Oooo, na podlagi raketriranja gre pa kaki tudi v vertikali... direkt, po hitrem postopku, brez čakalnih vrst..

  • mph
    12:06 10. December 2015.

    In ker Ameri aktivno podpirajo Turčijo in blago posredno ISIS ... bi se takoj oglasili. Banda ušiva kapitalistična.

  • 10:59 10. December 2015.

    Erdogan nateguje celotno EU, češ da je zaveznik v koaliciji zoper IS, dejansko pa je Turčija gnezdo zla in vsi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.