Vohunili pod okoljsko pretvezo

Foto: Žurnal24 Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik ZDA Barack Obama sta se očitno dogo
Nemci na jezo Francozov z ZDA razvijajo vohunske satelite. Projekt skrili za zasebnimi podjetji, satelite pa predstavljali kot okoljske, razkriva WikiLeaks.
Oglej si celoten članek

ZDA in Nemčija v projektu HiROS razvijata visokoresolucijske vohunske satelite. Sposobni bodo zaznati objekte, velike komaj pol metra, ponoči bodo slikali s pomočjo infrardečih senzorjev, posnetke pa bodo na Zemljo pošiljali bistveno hitreje od satelitov trenutno v uporabi.

Pri projektu ne načrtujemo nikakršnega sodelovanja s Francijo ali katerokoli drugo državo EU.
Andreas Eckhart, Nemški vesoljski center

Sodelovanje med ZDA in Nemčijo je na vsak način želela ustaviti Francija, vendar pa Nemčija ni podlegla pritiskom. Pritiskov Francije naj bi bili uradniki v Nemčiji že siti.

Vse to piše v tajni diplomatski depeši, poslani iz ameriške ambasade v Berlinu, ki je prišla v roke WikiLeaks. Objavil jo je norveški časopis Aftenposten.

Operativni po letu 2012
Projekt naj bi stal okoli 205 milijonov evrov, prvi skupni sateliti pa naj bi postali operativni med letoma 2012 in 2013.

Zaradi kontroverzne narave projekta ga razvijajo zasebna podjetja, sateliti pa so uradno namenjeni za okoljske cilje. Dejansko pa bosta z njimi v celoti upravljali nemška Zvezna obveščevalna služba (BND) in pa Nemški vesoljski center (DLR), piše v depeši.

Vpletene strani razkritja ne komentirajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.