"Vojna pripada zgodovini"

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Hrvaška je včeraj slavila. Potem, ko sta se v domovino popoldan vrnila Ante Gotovina in Mladen Markač, so po vsej državi potekala slavja še dolgo v noč.
Oglej si celoten članek

Ante Gotovina, ki ga je haaško sodišče včeraj spustilo na prostost, je dobro razpoložen nagovoril novinarje, ki so stali pred njegovo hišo. Povabil jih je celo na kavo.

Na vprašanje, kaj bo storil najprej, je odgovoril, da se bo družil s prijatelji. "Občutek je še čuden. Počasi se zavedam. A potreboval bom še nekaj časa," je povedal.  "Bi pa rad šel na morje, da dvignem jadra," je povedal pred odhodom na sestanek z odvetniki, s katerimi še rešuje nekatere pravne zadeve.

Slavja se še nadaljujejo

Hrvaška tudi dan po osvoboditvi generalov nadaljuje s slavji. Praznovanja so po vsej državi potekala do jutranjih ur. Tudi z zvonjenjem v cerkvah po vseh državi je oprostilno razsodbo praznovala tudi hrvaška katoliška Cerkev. Kardinal Josip Bozanić je v Zagrebu daroval mašo za oba generala.

Najbolj bučno na Trgu bana Jelačiča

Na glavnem zagrebškem Trgu bana Jelačiča je generala, ki ju je haaško sodišče oprostilo vseh obtožb, pričakala stotisoč glava množica. Gotovina je vidno ganjen, s solzami v očeh sporočil, da je to skupinska zmaga.

Na sprejemu pri predsedniku Ivu Josipoviću je ta vidno zadovoljen spregovoril zbranim o tem, kako so sedaj dobili potrdili, da operacija Nevihta ni bilo zločinsko dejanje: „Danes smo videli, kako imajo ljudje radi svojo domovino,“ je poudaril.

Tudi Ante Gotovina je prepričan, da je odslej vojna za domovino čista: „Zmagali smo. Vojna pripada zgodovini, mi pa se raje ozrimo v prihodnost," je dejal Gotovina, ki se je zahvalil tudi predsedniku vlade, predsedniku države, ministru za obrambo, ministru za pravosodje in ministrstvu za zunanje zadeve v Haagu.

„Mislil sem, da bom umrl, če bodo sprejeli odločitev, da sem sodeloval pri zločinskem dejanju,“ je bil bolj čustven Markač: "Moram se vam zahvaliti vsem, ker ste bili za nama, ko je bilo najtežje. V srcu sem vedno nosil svojo domovino in domovina ste vi. Vedel sem, da nisem sam in bilo mi je veliko lažje," je poudaril.

Večer preživela z najbližjimi

Po uradnem sprejemu pri predsedniku Josipoviću sta se generala posvetila svojim družinam in prijateljem. Po vsej državi pa so dolgo v noč potekala slavja. Številna večja mesta so priredila koncerte, pekli so vole, v Splitu na primer pa so na velikem platnu prikazovali tudi izseke iz filma o vojni, v katerih sta nastopala osvobojena generala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.