Volilna past za župane

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Nezdružljivost.
 Župani, ki bi bili izvoljeni v državni zbor, bi morali mandat sprejeti.
Oglej si celoten članek

Župani. Soglasje h kandidaturi za poslanca na volitvah v državni zbor je do potrditve mandata dokončno in nepreklicno. To bo veljalo tudi za župane, ki bodo kandidirali za poslance. Tako ne bodo mogli izbirati, katero funkcijo bodo opravljali, ko bodo v državni zbor že 
izvoljeni.

"Če si na listi in si izvoljen, si pridobil mandat," je pojasnil pravnik Rajko Pirnat. Potrditev mandata po izvolitvi je samodejna, po spremenjenem zakonu o poslancih pa samodejno preneha funkcija župana. "Treba je namreč brati tudi določbe zakona o volitvah v državni zbor in poslovnik. Potrditev mandata se opravi na podlagi volilnih rezultatov in ne predvideva, da bi lahko kdo vmes odstopil od kandidature ali tega, da je bil izvoljen," je dodal. Poslanec lahko odstopi takoj po potrditvi, vendar morajo biti nato, če je odstopil prej kot v pol leta, izvedene nadomestne volitve.

Nezdružljivost poslanske funkcije z županovanjem so poslanci sprejeli maja, predlog pa je vložila poslanska skupina Zares. O tem, kaj so sprejeli, je bil še včeraj negotov prvopodpisnik spremembe Franci Kek. Najprej je dejal, da se bodo lahko župani odločali o soglasju k mandatu po izvolitvi, po posvetovanju v stranki pa je povedal, da se bodo morali odločiti že pred volitvami. Pirnat je razložil, da bi drugačna zakonska ureditev omogočala špekuliranje.

"Meni je bila ta zakonodaja jasna, saj velja podobno za volitve v občinski svet," je poudaril župan Krškega in poslanec SLS Franc Bogovič. Pristavil je, da so se že na občinski ravni pojavljali zapleti, ko je bil kdo z nižjih mest na listi izvoljen s preferenčnimi glasovi, nato pa imel pomisleke zaradi nezdružljivosti s katero drugo vlogo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.