''Volitve so edini izhod iz te krize''

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska je ob svojem obisku v Sloveniji v intervjuju za STA pojasnila, da je boj za demokracijo v Belorusiji še vedno živ, a v okviru novih struktur, ki jih omogočajo tudi nove stranke.
Oglej si celoten članek

Na protestih v državi so aretirali že več kot 35.000 ljudi, ki jih pogosto doletijo visoke denarne kazni v višini do štirih plač ali zapor. "Belorusija je sredi demokratične in humanitarne krize in volitve so edini izhod iz te krize," je poudarila Svetlana Tihanovska, ki se te dni mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Včeraj sta jo sprejela zunanji minister Anže Logar in premier Janez Janša, ki sta izrazila vso podporo Belorusiji pri uvedbi demokratičnih sprememb.

Tihanovska je tudi ocenila, da predstavlja prihajajoče slovensko predsedovanje Svetu EU priložnost za krepitev glasu o Belorusiji, saj ima država v okviru predsedovanja možnost vpliva na prednostne teme, v tem času pa bo potekal tudi vrh EU-Vzhodno partnerstvo. "Zagotavljam vam, da bo prej ali slej demokratično gibanje zmagalo, in upam, da bo to zgodba o uspehu že v času predsedovanja Slovenije Svetu EU," je dodala.

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko premagal Tihanovsko, potekajo množični protesti, ki jih oblast želi zatreti s silo.

V zadnjem času so protesti zamrli, prihaja pa do spontanih manjših shodov. Več naj bi se dogajalo v ozadju. "Ljudje se še naprej borijo, ker smo imeli toliko žrtev nasilja, pa verjamemo, da je dovolj. Ljudje so nam namreč najpomembnejši in ne želimo žrtvovati nikogar več," je pojasnila Tihanovska. Lansko leto se je zatekla v Litvo, od koder nadaljuje s svojimi prizadevanji, a je na obisku povedala tudi, da nima političnih ambicij.

Zadnji tedni so v Belorusiji prinesli spremembe na političnem parketu. Lanskoletni nesojeni predsedniški kandidat, ki so ga pred volitvami zaprli, Viktor Babariko je namreč napovedal oblikovanje nove stranke. Podobno je napovedal nekdanji diplomat Pavel Latuško.

V intervjuju je Tihanovska še dodala, da je pomembno, da se glas o razmerah v Belorusiji širi v tujino, saj so doma utišani. "Razumljivo je, da v naši državi ni nikakršne svobode govora," je povedala. V Belorusiji so bili številni novinarji ustreljeni ali aretirani samo zaradi opravljanja svoje službe. "Grozno je, ko ne moreš pisati o resnici v naši državi," je ugotovila in poudarila pomen svobodnega novinarstva za vsako demokracijo: "Novinarji so glas ljudstva. Novinarji morajo povedati resnico, to je njihova služba, tudi če resnica za koga ni prijetna."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.