Volitve sredi nasilja

Foto: Matej Lančič Otroci iz Sirije Foto: Matej Lančič Otroci iz Sirije Foto: Matej Lančič Otroci iz Sirije
V Siriji bodo imeli kljub državljanski vojni predsedniške volitve 3. junija.
Oglej si celoten članek

Šlo bo za prve prave predsedniške volitve v Siriji, potem ko so ustavne spremembe odpravile referendumski sistem.

Al Asad najverjetneje ostaja

Sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu se aktualni mandat izteče 17. julija. Skoraj zagotovo bo ponovno kandidiral in tudi kljub konfliktu osvojil nov sedemletni mandat. Asad je sicer izrazil prepričanje, da ne vidi razloga, zakaj ne bi ponovno kandidiral. Opozicija sicer vztraja, da ne bi smel igrati nobene vloge v sirskem tranzicijskem procesu.

Onemogočili del opozicije

Nova volilna pravila sicer od kandidatov zahtevajo, da so zadnjih deset let prebivali v Siriji, kar ključnim opozicijskim voditeljem v izgnanstvu onemogoča kandidaturo. Številni bi verjetno tudi tako bojkotirali volitve, ki bi jih vodila al Asadova vlada.

Spremembe sirske ustave leta 2012 so odpravile dosedanji referendumski sistem predsedniških volitev, na katerih je bil al Asad leta 2000 in 2007 kot predsednik potrjen s skoraj 100 odstotki. Ustavne spremembe tako sedaj prvič omogočajo, da kandidira več kandidatov.

Junijske volitve bodo po pričakovanjih potekale samo na območjih pod nadzorom vladnih sil, na obširnih predelih, ki jih nadzirajo razdeljeni opozicijski uporniki, pa ne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.