Volitve v ZDA: Hilary Clinton obtožila šefa FBI

Foto: EPA
Foto: EPA
V javnost prišel posnetek njenega pogovora z donatorji.
Oglej si celoten članek

Hillary Clinton je za poraz na ameriških volitvah okrivila direktorja agencije FBI Jamesa Comeya, ki je tik pred volitvami oziroma na koncu kampanje napovedal preiskavo zaradi spletne pošte. Kot navaja BBC, se je Clintonova o tem pogovarjala z glavnimi donatorji stranke prek telefona, posnetek tega pogovora pa je sinoči pricurljal v javnost. 

''Veliko je razlogov, zakaj volitve kot so niso uspešne. Ampak naša analiza kaže, da je Comeyevo pismo, ki je dvignilo nesmiselne dvome, ustavilo naš trenutek. Padli smo in nato smo morali močno pritisniti, da smo bili v prednosti,'' je demokratska kandidatka dejala po telefonu. Sicer je Comey potem kongres obvestil, da v tej dodatni pošti ni ničesar spornega, vendar pa naj bi bilo že prepozno.

Največji protesti proti Trumpu

Sicer so po večjih mestih ZDA v soboto potekali doslej najštevilčnejši protesti proti volilni zmagi republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Foto: EPA Protesti proti Trumpu V soboto je od Union Squara na Manhattnu po 5. aveniji šlo na sever proti Centralnemu Parku oziroma Trumpovi stolpnici več tisoč ljudi. Pohod se je začel sredi dneva in protest se je nadaljeval do poznega večera. Policisti so bili tokrat dobro organizirani in so 5. avenijo okrog Trumpovega domovanja ohranili večinoma odprto za reševalna vozila, protestnike pa so z barikadami držali na pločnikih in jih usmerjali po ulicah.

Moore se je želel srečati s Trumpom

Med prvimi, ki se jim je uspelo prebiti do Trumpove stolpnice, je bil znani levičarski filmar Michael Moore, ki je prišel do vhoda Trumpove stolpnice in zahteval srečanje z novoizvoljenim predsednikom. Varnostniki so mu to preprečili, malce kasneje pa so spustili skozi vodjo britanske kampanje za brexit Nigela Faraga.

Foto: EPA Protesti proti Trumpu V New Yorku do večera niso poročali o aretacijah protestnikov, ki so bili mirni, vendar glasni. Glede na transparente, ki so jih nosili, je bilo jasno, da ne sprejemajo Trumpa za svojega predsednika. Imajo celo upanje, da bodo elektorji večino glasov na koncu oddali poraženi demokratski kandidatki Hillary Clinton, ki je osvojila malce več glasov volivcev po ZDA od Trumpa.

Žižek: Clintonova ni šla dovolj levo

Analitiki, med njimi tudi slovenski filozof Slavoj Žižek menijo, da je Clintonova izgubila iz drugih razlogov na čelu s tem, da ni šla dovolj v levo oziroma ni upoštevala belih pripadnikov delavskega razreda, ki so zahtevali spremembe in ki menijo, da bodo do njih prišli s Trumpom. Ped volitvami je veljalo, da je v krizi republikanska stranka, vendar ima ta stranka sedaj v Washingtonu popolno oblast.

Razen v New Yorku so v soboto protesti potekali tudi v Los Angelesu, San Franciscu, Chicagu, Iowa Cityju, Detroitu, Minneapolisu, Kansas Cityju in drugje. Celo v prestolnici Mehike, Ciudad de Mexico. V Portlandu v zvezni državi Oregon je manjši del protestnikov metal kamenje na policiste in aretirana je bila najmanj ena oseba.

V petek je bil eden od protestnikov tam ustreljen in ranjen, policija pa je v zvezi s tem aretirala štiri ljudi. Šlo naj bi za obračun med uličnimi tolpami in ne za delo kakšnega Trumpovega podpornika.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 10:39 15. November 2016.

    Ha ha ha, ko pa je bil Janezek pred volitvami v preiskavi KPK je bil pa vik in krik....

  • 21:27 14. November 2016.

    slika z naslovnice tega članka je verjetno iz družinskega albuma po volitvah...............<br />ZANIMIVO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :<br /><br />http://www.blic.rs/vesti/svet/soroseva-tajna-vecera-okupio-bogatase-sa-samo-jednim-ciljem-srusiti-trampa/lkpmvm9

  • 04:33 14. November 2016.

    A ta babnca še ni v zaporu? Kdaj bo FBI kaj ukrenil in dejansko spravil za zapahe to nagravžno družino …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.