'Vprašanje Ljubljane je stvar EU'

Foto: Žurnal24 mesić bobo main
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v intervjuju za italijanski Il Piccolo dejal, da je vprašanje slovensko-hrvaških odnosov stvar EU.
Oglej si celoten članek

Stipe Mesić se je v pogovoru za Il Piccolo zavzel za spravo med Italijo, Slovenijo in Hrvaško zaradi vojnih grozot med drugo svetovno vojno. Mesić meni, da bi bilo spravno dejanje med predstavniki Italije, Slovenije in Hrvaške možno opraviti na krajih spomina na grozote, ki so jih trije narodi doživeli v polpretekli zgodovini. Spravno dejanje bi moralo biti dobro pripravljeno, saj v takih primerih ni popravnega izpita.

Mesić vidi samo dve možnosti: "Organizirati dejanje, kot se spodobi, s čimer bi dokazali, da želimo počastiti nedolžne žrtve, ne da bi na isto raven postavili fašizem in tiste, ki so se borili proti fašizmu, tako da vsi, brez izjeme, priznamo zgrešena dejanja posameznih strani; ali pa bomo prisiljeni popustiti tistim, ki šest desetletij po koncu druge svetovne vojne želijo delati zgodovinski revizionizem, s čimer bomo izgubili edinstveno priložnost." Pred omenjenim dejanjem bi se po njegovem mnenju morali srečati voditelji omenjenih držav. Hrvaška je že izrazila pripravljenost in dodala, da mora pri pobudi sodelovati tudi Črna gora.

Zahteve po odškodninah oziroma vrnitvi nepremičnin italijanskim optantom so po mnenju hrvaškega predsednika rešene z Osimskimi sporazumi iz leta 1975 med Italijo in takratni Jugoslavijo.

Vprašanje Ljubljanje je stvar EU

Hrvaški predsednik Mesić meni, da bi morala slovensko-hrvaške odnose reševati EU. "Mi smo pripravljeni tudi na dvostransko srečanje, čeprav verjamemo, da ne bi imelo nobenega smisla brez prisotnosti in soudeležbe predstavnikov EU. Že leta se skušamo soočati z odprtimi vprašanji, ki so gotovo rešljiva - seveda če za to obstaja politična volja - čeprav nam doslej to ni uspelo. V tej pat poziciji že dalj časa predlagamo arbitražo pred mednarodno ustanovo in se že zdaj obvezujemo, da bomo spoštovali katerokoli odločitev tega sodišča. Seveda bi šlo za razsodbo, ki bi bila v skladu z mednarodnim pravom, vendar od nas zahtevati, da se že vnaprej odpovemo dokazom, s katerimi nameravamo utemeljevati svoje stališče, bi lahko bilo videti celo smešno, če vprašanje ne bilo tako resno," je še dejal Mesić.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.