Vrh EU v znamenju Španije in Cipra

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vrh Evropske unije bo potekal v znamenju finančne krize. Španija in Ciper sta s svojima prošnjama za finančno pomoč le še podžgali živčnost finančnih trgov. Na dnevnem redu tudi pakt za rast in pogajanja s Črno goro.
Oglej si celoten članek

Največji izziv tokratnega vrha, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša, je "bolj kot kdaj koli prej dati jasen in konkreten signal, da v odzivanju na krizo počnemo vse, kar je treba", je v vabilu na vrh zapisal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

To naj bi vrh dosegel s potrditvijo bruseljskih priporočil članicam Unije za proračunsko in reformno ukrepanje, sprejetjem pakta za rast in uspešnim zagonom pravih pogajanj o prihodnjem večletnem proračunu Unije, o katerem bodo voditelji razpravljali prvič.

Znova brez konkretnih odločitev?

Konkretnih odločitev o viziji za prihodnjo ureditev Unije, ki naj bi dolgoročno pomagala rešiti krizo in ohraniti evropski projekt, ni pričakovati. Vizija sicer v naslednjem desetletju predvideva vzpostavitev bančne in fiskalne unije ter krepitev ekonomske in politične unije.

Ob tem je italijanski premier Mario Monti poudaril, da se evrskem območju izteka čas in da Evropo, če ne bo dosegla dogovora čaka pekel. "Evropa se približuje katastrofi. V kolikor Nemčija ne bo pomagala državam v krizi, bo to odprlo pot esktremnim političnim strankam, ki bodo projekt evropske integracije pripeljale v pekel," je bil oster Monti.

Uradno začetek pogajanj s Črno goro

Vrh bo po pričakovanjih potrdil začetek pristopnih pogajanj s Črno goro. Slovesna medvladna konferenca, na kateri bo država simbolno začela pogajanja, bo v petek, a na njej še ne bo odprla nobenih pogajalskih poglavij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:30 28. Junij 2012.

    Janša.in.njegovi.simpatizerji.ki.so.zagovarjali.izbrisane.naj.sedaj.plačajo.in.čene.naj.jih.dajo.u.prisilno.delo.nimajo.kaj.plačavat.daukoplačevalci.plača.naj.tisti.ki.je.odgovoren.za.to.tega.ni.delal.ne.hitler.nemusolini.netito.nobeden.zato.morajo.oni.odgovarjat.in.ne.ljudje.ki.niso.nič.krivi.koliko.so.imeli.z.Katarino.Kresal.zato.naj.plačajo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.