Vročinski val poimenovali "Lucifer"; kaj prinaša?

Foto: EPA
Foto: EPA
Posamezni predeli južne in vzhodne Evrope se danes soočajo s temperaturami nad 40 stopinj Celzija. Val "Lucifer" je povzročil tudi prve žrtve.
Oglej si celoten članek

Italijani so, po poročanju agencije Reuters, aktualni vročinski val poimenovali "Lucifer". Pod njegovim vplivom je še enajst držav, ki se soočajo z nevarnimi vremenskimi vplivi, med njimi je tudi Slovenija.

Na zemljevidu, ki ga je objavil meteoalarm se vidi, katere države so v celoti v vročinskem valu. V Srbiji so v Beogradu opoldne v senci namerili 39 stopinj Celzija, v Bosni in Hercegovini merijo do 42 stopinj, ravno toliko tudi v Črni gori, Madžari in Italijani ravno tako beležijo vročinske rekorde. Italija je po besedah tamkajšnjega meteorologa Daniela Izza ena najbolj vročih držav sveta te dni, beležijo temperature do 43 stopinj.

Vročinski val med drugim prinaša tudi številne požare na prostem. Gasilci imajo polne roke dela v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji in na Hrvaškem. Obsežen požar, ki že od torka naprej uničuje na območju hrvaške občine Kistanje, še ni pod nadzorom. Gori tudi v Bolgariji, kjer so v 24-tih urah pogasili skoraj 200 požarov na prostem, v Albaniji pa so pristojni zahtevali celo razglasitev izrednih razmer zaradi požarov na prostem. Tak ukrep še ni uveljavljen, saj država po volitvah še nima formirane nove vlade.

Oblasti v večini omenjenih držav so sicer so ljudem priporočile, da se čez dan ne zadržujejo zunaj  in da pijejo večje količine vode, navaja Reuters, ki dodaja še, da vremenoslovci za nekatera območja tudi za prihodnji teden napovedujejo temperature okrog 40 stopinj Celzija. Na nekaterih območjih v Evropi so zabeležene najvišje temperature v zadnjih desetih letih.

Najmanj dve osebi sta zaradi posledic vročine umrli; ena v Romuniji, druga na Poljskem, medtem ko so številne oskrbeli v bolnišnicah. Pogosti so vročinski oziroma toplotni udari ali sončarica.

Foto: EPA Vročina

Rdeči alarmi, pri nas v nedeljo olajšanje

Pri nas je Arso zaradi izrazite vročine izdal rdečo stopnjo vremenske ogroženosti za celotno Slovenijo, razen severozahodne. Rdeče alarme so razglasili tudi na Hrvaškem, Srbiji, Črni gori, Romuniji, na Madžarskem in na Poljskem.

Tudi jutri bo čez dan večinoma sončno, popoldne in zvečer pa se bodo pojavljale vročinske nevihte, ki se bodo v severni in severovzhodni Sloveniji nadaljevale tudi v noč na nedeljo. Dnevne temperature bodo od 30 do 36, na Primorskem do 38 stopinj Celzija. Čez dan bo tako danes kot tudi jutri še vedno velika toplotna obremenitev, v nedeljo sredi dneva in popoldne pa le na Primorskem in delu južne Slovenije. V nedeljo se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, sprva le v severni Sloveniji. Do ponedeljka zjutraj bo dež ponehal, čez dan bo povečini sončnov, ročine ne bo.

Vreme Padel je rekord vseh časov

Ponedeljek in torek spet do 30

V 5- do 10-dnevni napovedi Arso navaja, da bo nad južno polovico Evrope prevladovalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo nad nami prehodno oslabelo ob prehodih vremenskih motenj. Prva bo v noči na ponedeljek hladna fronta, naslednja pa v sredo čez dan. Prihodnjo soboto se bo od zahoda približala nova. Nad naše kraje bo dotekal hladnejši zrak.

"Do ponedeljka zjutraj bodo padavine povsod ponehale in čez dan bo sončno vreme s temperaturami pod 30 stopinj, razen na Primorskem. Torek bo sončen, dnevne temperature bodo prehodno spet okoli 30, od srede dalje pa bo hladneje. Nekaj dežja pričakujemo v sredo, nato kaže, da bo suho do sobote," napoved sklenejo na Arsu.

Pozor Presežena opozorilna koncentracija ozona

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.