Vsi poskusi so zaman

Foto: Žurnal24 ZDA grozi največja ekološka katastrofa v zgodovini. (Foto: Reuters)
Naftna družba BP se sooča z novimi težavami. Vsi poskusi, da preprečijo iztekanje nafte v morje, so zaman.
Oglej si celoten članek

V naftni družbi BP so bili še včeraj prepričani, da bodo z najnovejšim načinom ustavljanja iztekanja nafte v Mehiškem zalivu uspešni, toda prišlo je do novih težav, ki jih po besedah predstavnikov naftne družbe skušajo rešiti.

Strokovnjaki so na težavo naleteli odkrili na globini 1500 metrov, ko so skušali na površje potegniti konstrukcijo, ki podpira manjšo cev. To bi morali vstaviti večjo, kar pa jim ni uspelo. Strokovnjaki upajo, da jim bo s pomočjo robotskih podmornic uspelo vstaviti manjšo cev v večjo, saj bodo lahko le v tem primeru nadaljevali z gradnjo konstrukcije, ki bo nafto črpala v tankerje na površju. Na ta način bi lahko vsak dan izčrpali do 75 odstotkov nafte, ki se vsakodnevno izteka v morje. V BP družbi pravijo, da iz vrtine odteče do 800 tisoč litrov nafte na dan

„Prvi poskus ni uspel, toda ne bomo odnehali. Naloga bo zelo težka, saj jo lahko primerjamo z vstavljanjem niti v iglo,“ pravijo strokovnjaki, ki pravijo, da bi lahko do popolne ustavitve iztekanja nafte preteklo tudi nekaj mesecev, kar pa lahko pripelje do prave katastrofe.

Negotovost naftne družbe
BP je skušal luknjo na globini 1500 metrov zamašiti pretekli teden z večjo  železobetonsko kupolo, vendar so jo zamašili ledeni kristali in je postala neuporabna. Dolgoročna rešitev je le rezervna nova vrtina, ki pa ne bo končana še najmanj dva ali tri mesece.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.