Vulkan zaprl zračni prostor

Foto: EPA
Foto: EPA
Vulkan Bardarbunga je ponoči še bolj oživel. Tekom dneva so alarm znižali za eno stopnjo, po tem ko je bil večji del dneva razglašen rdeč alarm.
Oglej si celoten članek

Civilna zaščita je sporočila, da je vulkan začel bruhati pepel malo po polnoči in da je potresna dejavnost šibka, tako da verjetno ni pričakovati močnejšega izbruha. Kljub temu so islandske oblasti na območju največjega ognjeniškega sistema na otoku razglasile najvišji, rdeči alarm za letalski promet in zaprle zračni prostor nad območjem. Stopnjo nevarnosti so kasneje znižali na oranžen alarm, kar pomeni, da se agencija za letalstvo lahko sama odloči, ali bodo letala letela prek tega območja. 

Zaradi izbruha ognjenika so nazadnje odpravili prepoved letalskega prometa na območju 24. avgusta.

Eyjafjöll pred leti povzročil pravi kaos

Bardarbunga, ki se nahaja pod največjim ledenikom v državi, je sicer dovolj nevaren, da bi v primeru močnejšega izbruha lahko ogrozil letalski promet nad severno Evropo in Atlantikom, kot se je zgodilo pred štirimi leti, ko je ognjenik Eyjafjöll izbruhal ogromen oblak pepela.

Pepel je povzročil največje zaprtje zračnega prostora po drugi svetovni vojni zaradi bojazni, da bi lahko prišlo do poškodb letalskih motorjev. Izbruh je poskrbel za globalni prometni kaos; na tleh je obtičalo več kot osem milijonov potnikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.