Vulkanski oblak ni obstajal

Foto: Žurnal24 Izbruh vulkana Eyjafjallajokull je za skoraj en teden popolnoma ohromil letalski
Britanski zračni prostor je bil zaprt zaradi neutemeljenih razlogov, satelitski posnetki pa dokazujejo, da vulkanski oblak nad Otokom sploh ni obstajal, poroča Daily Mail.
Oglej si celoten članek

Zračni prostor je bil zaprt šest dni, 500 tisoč Britancev je ostalo ujetih na letališčih po vsem svetu, letalske družbe pa so izgubile več milijonov evrov. Novi dokazi kažejo na to, da oblaka nad Veliko Britanijo sploh ni bilo. Tam, kjer je bil vulkanskih prah, pa ni obstajala nikakršna nevarnost za zračni promet ali zdravje ljudi, še poročajo britanski mediji.

Nebo nad Evropo je bilo skoraj povsem jasno, Jim McKenna, vodja civilnega letalstva, pa je priznal: "Očitno je, da nam je ob izbruhu primanjkovalo točnih podatkov. Res je tudi, da je bila gostota vulkanskega prahu nad Veliko Britanijo na začetku skoraj nezaznavna." Letalske družbe bodo omenjene posnetke uporabile, ko bodo od vlad zahtevale več milijonov evrov kompenzacije za svoje izgube.

Britanska nacionalna agencija za nadzor zračnega prometa je prepoved letov izdala na podlagi računalniških modelov. Slednji so prikazovali, da se oblak vulkanskega prahu z Islandije premika proti jugu. Napovedi teh modelov naj bi britanska meteorološka agencija preverila s pomočjo svojega letala BAE 146, ker pa je bil slednji na popravilu, tega niso mogli storiti. Willie Walsh, direktor družbe British Airways, meni, da so šli s popolno prepovedjo letenja predaleč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.